Machiavelli Deluxe is uit

999 Games heeft vandaag Machiavelli Deluxe uitgebracht. Dit is een vernieuwde en uitgebreide heruitgave van Bruno Faidutti’s klassieker uit 2000. Dit spel was een jaar later de trotse winnaar van de allereerste Nederlandse Spellenprijs. Deze nieuwe editie bevat alle tot nu toe verschenen kaarten (voorzien van nieuwe illustraties en een groter formaat), aangevuld met de nieuwe uitbreiding De Donkere Figuren. Dit resulteert per saldo in een doos met 27 karakters, 54 basisgebouwen, 36 unieke gebouwen en 15 actiekaarten, aangevuld met tegels, munten en ander spelmateriaal. Machiavelli Deluxe heeft een adviesprijs van 25 euro.

Bij Machiavelli verdien je winstpunten door het stichten van gebouwen in een middeleeuwse stad. Elk gebouw heeft een kostprijs in dukaten. In de stad leeft een bonte verzameling inwoners, die elke ronde opnieuw aan de spelers worden toegedeeld. De koning is de startspeler. Hij moet eerst één of meer karakters afleggen, kiest zelf één van de overblijvende kaarten en geeft de rest door aan de volgende speler. Deze kiest ook een karakter enzovoort. Iedere speler houdt de identiteit van zijn huidige karakter angstvallig geheim. Elke ronde worden de karakters in een vaste volgorde door de koning aangeroepen. Zodra het karakter aan bod komt, moet de desbetreffende speler zijn beurt uitvoeren (kaartjes of geld nemen en eventueel één gebouw stichten) en mag hij de speciale eigenschap van zijn karakter gebruiken (denk daarbij aan moord, diefstal, gedwongen ruil, sloopwerk enzovoort). Het spel eindigt met een puntentelling wanneer de vereiste hoeveelheid gebouwkaarten is gebouwd.

Machiavelli Deluxe is geschikt voor 2-8 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Het spel is tot 24 mei exclusief te koop bij de op de 999 Games website opgesomde speciaalzaken (waarbij je zelf mag raden in welke plaats je de winkels kunt vinden).

Meer informatie: