999 Games brengt Jolly & Roger uit

Vandaag doken in de Amersfoortse Spellenpoort, mijn favoriete spellenspeciaalzaak, twee nieuwe 999 Games spellen op. Het kinderspel Leo had ik eerder deze week al aangekondigd, nu is het tijd voor een kennismaking met het tweepersoonsspel Jolly & Roger. De titel verraadt al in welk genre we ons begeven, bij dit spel draait het om piraten.

Het speelveld bestaat uit vier schepen in de kleuren rood, geel, groen en blauw. Er wordt gespeeld met 43 piratenkaarten in dezelfde kleuren. Op de gekleurde voorkant is een wisselende gevechtskracht afgebeeld. De spelers proberen de schepen elk vanaf een eigen kant te enteren. Daartoe spelen ze krachtpunten uit op de vier schepen. Wanneer je de volle kracht van een kaart wilt gebruiken, moet de kleur overeenstemmen met het schip. De neutrale achterkant mag je overal inzetten, maar deze heeft slechts gevechtskracht 1. De verdeling van de kaarten doet mij denken aan San Marco. De actieve speler verdeelt vijf kaarten in twee setjes, de tegenstander mag als eerste een setje kiezen en daarna volledig uitspelen. Hiermee kun je jouw bemanning naast een schip versterken. Heb je daarna de hoogste waarde naast dit schip, dan markeer je dit met een eigen kapitein. Als alternatieve actiemogelijkheid mag je een kaart in de kleur van een schip met jouw kapitein onder jouw schatkist schuiven. Na acht rondes krijg je punten voor de schepen waar jij de kapitein bezit en voor de kaarten onder jouw schatkist.

Jolly & Roger enteren Spellenpoort Amersfoort

Het spel voor gevorderden introduceert in totaal zeven speciale kaarten. Met de ‘kraken’ mag je de laatste kaart van een vijandelijke bemanning verwijderen. Het ‘skelet’ is een joker met kracht 3. Met ‘Tortuga’ kun je jouw slappe neutrale kaarten omdraaien naar hun volle gevechtskracht, ongeacht de kleur van kaart en schip.

Jolly & Roger is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Het spel is ontworpen door Shaun Graham en Scott Huntington en is prachtig geïllustreerd door Michael Menzel.

Meer informatie: