Nederlandstalige editie van Tembo

Tembo is een kaartspel van de Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag. Deze week verschijnt een Nederlandstalige editie bij White Goblin Games. Tembo speelt zich af in Afrika. Het spel draait om de massale seizoenstrek van gnoes, zebra’s en antilopen. Deze dieren steken de rivier Mara over, waarbij ze worden bedreigd door leeuwen en krokodillen. Olifanten (tembo’s) helpen de dieren om veilig de overkant te bereiken.

De stapel speelkaarten bestaat uit 42 hoefdieren, 7 olifanten, 3 leeuwen, 6 krokodillen en een superkrokodil. Deze kaarten worden geschud, waarna iedere speler vijf handkaarten krijgt (eventuele leeuwen worden meteen vervangen). De rest vormt een stapel, waarvan vijf kaarten met de achterzijde boven als rivierkaarten worden neergelegd. Je maakt niet bekend welke kaarten deze pot niet meedoen.

De actieve speler mag een nieuw hoefdier naast een rivierkaart leggen. Alleen wanneer de waarde hoger is dan de reeds liggende dieren, mag je met deze kaart een rij verlengen. Onder bepaalde voorwaarden mag je zelfs een tweede kaart afleggen. Je markeert jouw uitgespeelde dieren met een blokje in jouw kleur. Wanneer er minstens drie dieren in een rij liggen, mag je deze kaarten door het uitspelen van een olifant in veiligheid brengen. Jouw overgestoken kaarten bewaar je op jouw scorestapel. Ze leveren aan het einde van het spel de afgebeelde punten op. Je kunt als alternatief een krokodilkaart spelen om andermans dieren op te vreten, ofwel de voorste van een rij, ofwel alle dieren van een soort in de rij. De superkrokodil vreet zelfs de gehele rij op. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw hand aan tot vijf kaarten. Wanneer je dan een leeuwkaart van de stapel trekt, moet je die meteen op een rivierkaart leggen. Alle hoefdieren in deze rij worden opgevreten en deze rivierkaart is de rest van het spel geblokkeerd.

Tembo is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Het spel is ontworpen door Andreas Spies.

Meer informatie: