Qwinto met kaarten

White Goblin Games onderhoudt al jaren een goede relatie met de Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag, wat de Nederlandse en Vlaamse spelers onder meer een paar uitstekende dobbelspellen heeft opgeleverd. NSV heeft dit voorjaar een kaartspelvariant van het dobbelspel Qwinto uitgebracht, die volgende week ook bij de Goblins zal verschijnen.

Ook bij Qwinto: het kaartspel krijgt iedere speler zijn eigen scoreblad met drie rijen (rood, geel en paars), waarop je velden met getallen vult. Je bent niet verplicht om de getallen in een bepaalde volgorde in te vullen, maar binnen de rij van een kleur mag elk getal maar één keer voorkomen en moeten de getallen van links naar rechts oplopen. Er zijn 32 speelkaarten (waarde 0-6 en -/- 2) in de kleuren rood, geel, paars en grijs. Iedere speler start met drie handkaarten. Vier kaarten liggen open in een vierkant op tafel. De actieve speler speelt een handkaart op een van de open kaarten. De som van deze en de twee naburige kaarten is de score, die iedere speler mag noteren in een rij met de bijpassende kleur. Is de som lager dan 1, of zijn alle kaarten grijs, dan kun je niets scoren. De actieve speler moet dan strafpunten noteren. Heb je twee kaarten met hetzelfde cijfer, dan mag je beide kaarten spelen. Aan het einde van je beurt vul je jouw hand aan. Het spel eindigt wanneer iemand twee gekleurde rijen of zijn vier strafvelden heeft gevuld. Dan worden de plus- en minpunten geteld.

Qwinto: het kaartspel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Het spel is ontworpen door Bernhard Lach, Uwe Rapp en Reinhard Staupe.

Meer informatie: