LYNGK en meer

De Duitse uitgever Huch! & friends komt dit voorjaar met twee heruitgaven en een fonkelnieuwe titel uit Kris Burm’s GIPF project. Dit zijn hoogwaardige abstracte tweepersoonsspellen. De spelregels zijn meertalig, waaronder Nederlands. 999 Games distribueert de spellen in Nederland.

LYNGK wordt gespeeld met 48 speelstukken in zes verschillende kleuren. De stukken worden aan het begin willekeurig op snijpunten op het speelbord gelegd. Aanvankelijk zijn alle kleuren neutraal en mogen de stukken door beide spelers worden verplaatst. In de loop van het spel claimt iedere speler twee eigen kleuren. Stukken bewegen over de lijnen en mogen daarbij niet over andere stukken springen. Je mag wel op een ander stuk landen, maar niet wanneer deze op een hoger niveau staat. Het is de bedoeling om stapels te maken van vijf speelstukken in verschillende kleuren, met een stuk in jouw eigen kleur bovenop. Een voltooide stapel haal je van het bord. Deze stapels zijn aan het einde jouw winstpunten. LYNGK wordt in de loop van maart uitgebracht, 999 Games verwacht het spel begin april.

Dit voorjaar verschijnen verder heruitgaven van de GIPF project spellen DVONN en PÜNCT.

Bij PÜNCT is het de bedoeling om twee tegenover elkaar liggende zijden van het speelbord te verbinden. De actieve speler heeft twee mogelijkheden: breng een nieuw stuk in het spel of speel met een stuk dat al op het bord ligt. De speelstukken hebben allerlei vormen en worden tijdens het spel ook op elkaar gestapeld. Hoe meer stukken je in het spel brengt, hoe meer mogelijkheden je hebt om een verbinding tot stand te brengen.

DVONN bevat 23 witte en 23 zwarte stukken, alsmede 3 rode DVONN-stukken. Deze laatste stukken worden eerst op het speelbord geplaatst, gevolgd door de stukken van de spelers. Het spel begint met het stapelen van stukken. Je mag een los stuk één veld bewegen, een stapel van twee stukken twee velden enzovoort. Een stapel moet altijd eindigen op een andere stapel of een los stuk. Wanneer losse stukken of stapels het contact met DVONN-stukken verliezen, verdwijnen ze zonder pardon van het speelbord. Het spel is afgelopen als er geen zetten mogelijk zijn. Dan plaatsen de spelers hun eigen stapels op elkaar en wint degene met de hoogste stapel.

Meer informatie: