Keer op Keer

Het begon er de laatste jaren op te lijken dat 999 Games het betere dobbelspel op een laag pitje had gezet. Naast het Dierentuin Dobbelspel uit 2012 kan ik me eigenlijk alleen Doodle City herinneren. Gelukkig dook er eind 2016 weer een leuk nieuw dobbelspel op, dat aan mijn speeltafels enthousiast werd ontvangen. Keer op Keer is een ontwerp van het Duitse echtpaar Inka en Markus Brand. Zij zijn in Nederland vooral bekend van het bordspel Het Dorp.

Iedere speler heeft een eigen scoreblad en een stift. Op jouw scoreblad vind je vijftien kolommen met elk zeven velden. Deze velden vormen gebieden in vijf verschillende kleuren en met een wisselende omvang. Op sommige velden zijn sterren afgebeeld.

De actieve speler gooit zes dobbelstenen. Op de drie zwarte stenen staan de cijfers 1-5 en een joker. Op de drie witte stenen vind je de vijf kleuren en een joker. De actieve speler kiest een combinatie van één witte en één zwarte steen. Je moet daarna het gegooide aantal kruisjes in één gebied met velden van de gegooide kleur zetten. Je moet daarbij beginnen in een veld naast de startkolom of naast een eerder gezet kruis. Vervolgens mogen de medespelers uit de resterende vier stenen een gewenste combinatie kiezen. Wanneer je een joker gebruikt, moet je dit op jouw blad markeren.

Het spel gaat door totdat één speler alle velden van twee kleuren heeft gevuld. Dan verdient iedereen punten met voltooide kolommen en kleuren. Wanneer je als eerste een rubriek hebt voltooid, levert dat meer punten op. Je krijgt ook winstpunten voor niet gebruikte jokers. Niet aangekruiste sterren leveren strafpunten op. Uiteraard wint de speler met het hoogste saldo.

Het regelboekje sluit af met een solitaire variant, waarbij je in dertig worpen (met vier stenen) zoveel mogelijk punten moet zien te verzamelen.

Ten slotte

Keer op Keer is een hoogvlieger in het luchtige dobbelsegment. Dit zit voor mij in de kwaliteits- en plezierklasse van spellen als Qwixx, waarmee NSV en de Goblins de laatste jaren voor veel dobbelpret hebben gezorgd. Ook bij Keer op Keer ben je niet alleen maar met je eigen dingetje bezig en hoef je niet te lijdzaam achterover te hangen tot je weer aan de beurt bent. Het keuzesysteem met de dobbelstenen nodigt zowaar uit tot een beetje interactie. Hetzelfde geldt voor de drang om als eerste de waardevolle rubrieken te voltooien. Al met al heb je hier zelfs wat meer beslisruimte dan bij een populair dobbelspel als Qwixx.

Helaas laat het kleurgebruik op het scoreblad wat te wensen over. Bij slecht licht is het, met name op velden met sterren, een uitdaging om rood en oranje te onderscheiden. Mocht het ooit tot een herdruk komen, zou ik hier wat aan doen.

Auteurs: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten