Kingdomino D-Day

White Goblin Games brengt komende zaterdag het nieuwe familiespel Kingdomino uit. Helemaal nieuw is dit spel overigens niet, de originele editie van Blue Orange was al voorzien van Nederlandstalige spelregels en ligt sinds het najaar in de speciaalzaken. De Goblinversie lijkt op het eerste gezicht hetzelfde materiaal te bevatten. Ik hoor uit winkelierskringen dat de Goblins torenhoge verwachtingen van dit spel hebben. Wie weet, lukt het de Drentse dozenschuivers om Kingdomino succesvol in de markt te zetten. Aan de andere kant is de editie van Blue Orange Games aantrekkelijker door de lagere winkelprijs en de beter op de inhoud afgestemde doos. Hoe dan ook, Kingdomino is een verdomd leuk familiespel, dat komend voorjaar een goede kans maakt op een plekje op de nominatielijst van het Spiel des Jahres.

Iedere speler beschikt over een vierkante starttegel, waarop een klein kasteeltje wordt geplaatst. Dit is de basis van jouw eigen koninkrijkje, dat in de loop van het spel met langwerpige dominotegels (met twee vakken) wordt uitgebreid. Deze dominotegels hebben een getal op de achterzijde en een of twee landschapssoorten op de voorzijde. De tegels worden elke ronde vanuit een compartiment in de speldoos getrokken. Aan het begin trek je zoveel tegels als er spelers meedoen. Deze worden eerst in een oplopende rij naast de doos gelegd en daarna omgedraaid naar de landschapszijde. Daarna mogen de spelers in een toevallige volgorde een tegel claimen met hun speelfiguur. Vervolgens wordt op dezelfde manier een nieuwe rij tegels neergelegd. De speelvolgorde wordt bepaald door de positie van de speelfiguren in de rij tegels. De actieve speler legt de gekozen tegel in zijn koninkrijk en claimt vervolgens met zijn speelfiguur een tegel uit de nieuwe rij. Een nieuwe tegel moet je verbinden met jouw starttegel of met minstens één overeenstemmend landschap op een andere tegel. Het is de bedoeling om een koninkrijk van 5×5 vakken te vormen. Aan het einde scoor je punten voor jouw aaneengesloten landschappen. Daartoe vermenigvuldig je het aantal vakken van zo’n landschap met de daarop afgebeelde kronen.

Kingdomino is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Het spel is ontworpen door Bruno Cathala en geïllustreerd door Cyril Bouquet.

Meer informatie: