Hans im Glück – voorjaar 2017

De Duitse uitgever Hans im Glück komt dit voorjaar met drie nieuwe titels: het deck building spel Valletta, een nieuwe versie van Ohne Furcht und Adel en een uitbreiding van Carcassonne.

In de loop van maart verschijnt Valletta, het nieuwe spel van de Duitse spelauteur Stefan Dorra. Valletta is een deck building spel over de opbouw van de hoofdstad van Malta. Iedere speler begint met een deck met acht kaarten, waarvan hij er vijf op handen heeft en er maximaal drie mag uitspelen. Aan het begin van het spel worden 30 gekleurde gebouwkaarten (geel, blauw, groen) in zes rijen naast een centraal speelbord klaargelegd. Daarna wordt op elk gebouw een willekeurig personage in de desbetreffende kleur gelegd. Geel is de kleur van de winstpunten, groen van geld en grondstoffen en blauw van speciale acties. Over het speelbord wandelt tijdens het spel de speelfiguur van Jean de Valette, de stichter van de stad. De actieve speler speelt zijn drie kaarten één voor één. Wanneer je de kostprijs van een gebouwkaart betaalt, voeg je de hierop liggende personagekaart aan je hand toe en markeer je het gebouw met een huisje in jouw kleur. Staat de figuur van Jean de Valette in dezelfde kolom als dit gebouw, dan krijg je een bonus. Bouw je naast een ander eigen gebouw, dan krijg je korting. Later in het spel kun je gebouwkaarten opwaarderen door ze om te draaien. Jouw startdeck bevat een speciale kaart, waarmee je ongewenste kaarten kunt lozen op een centrale aflegstapel of in diezelfde stapel op zoek kunt naar smakelijke restjes van je medespelers.

aan het begin van een pot Valletta (foto: Michael Bruinsma)

Valletta is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten per speler. Wanneer ik de diverse eerste indrukken op me laat inwerken, lijkt Hans im Glück weer een toppertje in huis te hebben. Update (30/8): 999 Games overwoog afgelopen voorjaar een Nederlandstalige editie, maar heeft dit spel inmiddels van de verlanglijst gehaald.

Citadels is de nieuwe versie van Bruno Faidutti’s intrigerende kaartspel Ohne Furcht und Adel. De Nederlandse editie Machiavelli was in 2001 de eerste winnaar van de Nederlandse Spellenprijs. Deze nieuwe editie bevat alle tot nu toe verschenen kaarten (voorzien van nieuwe illustraties en een groter formaat), aangevuld met een nieuwe uitbreiding. Deze set bevat acht karakters uit het basisspel,  tien karakters uit De Donkere Landen en negen nieuwe karakters. 999 Games werkt aan een Nederlandstalige editie, met de werktitel Machiavelli Deluxe.

Manege Frei! is een nieuwe uitbreiding van Carcassonne, die door 999 Games in Nederland wordt uitgebracht als Het Circus.

Meer informatie: