Kosmos – voorjaar 2017

Op de Spielwarenmesse in Nürnberg heeft de Duitse uitgever Kosmos zijn voorjaarsreleases gepresenteerd.

Afgelopen maand verscheen het kaartspel The Walking Pet van Frédéric Vuagnat. De spelers zijn regisseurs die, met een cast van cartooneske dieren, speelfilms in vijf genres proberen te draaien. Iedere speler krijgt aan het begin vijf acteurs, de rest vormt een trekstapel. De actieve speler mag een van drie actiemogelijkheden uitvoeren: nieuwe acteurs van de trekstapel trekken en een acteur met de desbetreffende waarde afleggen; de bovenste acteur van de aflegstapel trekken; meerdere acteurs uitspelen om een blockbuster te draaien. Daartoe moeten de acteurs tot het juiste filmgenre behoren en over de benodigde sterstatus te beschikken. Lukt dit, dan mag je een van het genre afhankelijke bonus uitvoeren. The Walking Pet is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten [meer info].

In maart verschijnt Reise um die Erde van Günter Burkhardt en Wolfgang Kramer. Het spelsysteem is een bewerking van Kramer’s bekende reisspellen (Expedition enzovoort). Iedere speler krijgt acht gedekte stadskaarten met de steden die hij tijdens het spel moet bezoeken. De actieve speler verplaatst een van de drie vliegtuigen naar een andere stad, waarna iedere reiziger met de desbetreffende stadskaart deze mag afleggen. Wie als eerste zijn kaarten heeft afgelegd, wint de ronde. Daarna krijg je punten voor de niet bezochte stadskaarten van de andere spelers. Reise um die Erde is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten [meer info].

In maart verschijnt Holmes, een tweepersoonsspel van Diego Ibáñez. De spelers – Holmes en Moriarty – beschikken over drie actiefiches, die van het ene naar het andere personage (Dr. Watson, Irene Adler enzovoort) bewegen om hun speciale vaardigheden te gebruiken. Je mag nooit twee van jouw actiefiches op hetzelfde personage hebben. Via de personages bemachtig je op verschillende manieren bewijskaarten en de onderzoeksfiches waarmee je deze kaarten moet kopen.  De volgorde waarin de personages opduiken, wisselt per spel. Via de sets bewijskaarten verdien je jouw winstpunten. Holmes is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten [meer info].

In maart verschijnt het woordspel Game of Quotes van Marc-Uwe Kling. Je wijst citaten toe aan onjuiste bronnen. Vervolgens is het zaak om op een luchtige manier te combineren. Game of Quotes is geschikt voor 3-6 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten [meer info].

In maart verschijnt een kinderversie van Ubongo 3D [meer info].

In maart verschijnt het coöperatieve kinderspel Gruselgrütze [meer info].

In maart verschijnt het dobbelspel voor buiten Sokieba van Stefan Schranz. Het spelmateriaal bestaat uit zes grote, zachte dobbelstenen. De witte doelsteen wordt 2-5 meter van de spelers op de grond geplaatst. Met de gekleurde dobbelstenen moet je de doelsteen zien te raken, waarna je de gegooide punten scoort. Sokieba is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten [meer info].

In april verschijnt MAG-O-MAG van Benjamin en Klaus Teuber. Op een dubbelzijdig verticaal speelbord verplaatsen de teams hun speelfiguur langs afgronden. De ene speler ziet het landschap en geeft aanwijzingen, zijn partner beweegt de speelfiguur. Er zijn drie verschillende speelborden. MAG-O-MAG is geschikt voor 3-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten [meer info].

In mei verschijnt de Duitse editie van Connor Reid’s 5-Minute Dungeon. De spelers hebben vijf minuten tijd om samen uit een dungeon te ontsnappen. Deze dungeon bestaat elke pot uit kaarten met valstrikken, monsters en een eindbaas. Iedere speler controleert een held met eigen vaardigheden en een eigen set kaarten. Met deze kaarten moet je real-time de gevaren van de dungeon zien te doorstaan, door de juiste combinaties van symbolen uit te spelen en elkaars vaardigheden op het juiste moment in te zetten. Dit vraagt om een goede afstemming, maar daarvoor is de tijd te krap. 5-Minute Dungeon is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer vijf minuten [meer info].

In mei verschijnt een jubileumeditie van CATAN – Seefahrer. Deze bevat vier nieuwe scenario’s onder de noemer ‘Die Legende der Seeräuber’. Het piratenthema loopt als een rode draad door deze scenario’s. Deze scenario’s zijn in 2017 ook als afzonderlijke uitbreiding te koop [meer info].

Van het escape room spel EXIT verschijnen in mei drie nieuwe sets: Die vergessene Insel, Station im ewigen Eis en Die verbotene Burg [meer info]. 999 Games werkt aan de Nederlandstalige editie van deze spellenreeks.

In mei verschijnt de 5/6-speler uitbreiding van Andor III [meer info]. 999 Games werkt aan de Nederlandstalige editie.

Meer informatie: