Blindes Huhn Extrem bij Abacus

De Duitse uitgever Abacus komt dit voorjaar met Michael Schacht’s Blindes Huhn Extrem, een doorontwikkelde heruitgave van het kaartspel dat in 1997 als Blindes Huhn bij Berliner Spielkarten Verlag verscheen. Het oorspronkelijke spelontwerp won in 1997 het gezaghebbende Hippodice Spieleautoren-Wettbewerb. Aan het begin van het spel worden genummerde speelkaarten (0-49) over de spelers verdeeld. Op sommige kaarten zijn dieren afgebeeld, tien kippen en vier varkens. De spelers moeten vervolgens hun hand goed sorteren, omdat je tijdens de slagen alleen de linker of de rechter kaart mag spelen. Tussentijds verplaatsen van handkaarten is verboden.

Vervolgens worden de handkaarten uitgespeeld in meerdere slagen, die steeds door de hoogste kaart worden gewonnen (alleen in de laatste slag is de 0 hoger dan de 49). Je speelt in principe open, maar sommige kaarten mag je blind spelen. Blinde kaarten worden pas aan het einde van de slag getoond. Win je een slag met meerdere kippen, dan krijg je een bijpassende strafkaart. Win je een slag met één varken, dan krijg je een bonuskaart, die jou de volgende ronde een voordeel geeft (blind uitspelen, een kaart naar keuze uitspelen, of bepalen wie moet uitkomen).

Na de laatste slag is de ronde voorbij en worden de punten toegekend: 1 strafpunt voor elke kip, strafpunten voor de strafkaarten, 3 pluspunten voor elke bonuskaart en 3 pluspunten voor een stapel zonder kippen. De winnaar van de laatste slag mag één van twee voordeeltjes kiezen: de kippen of de strafkaarten uit zijn vorige slagen tellen niet mee. Win je de laatste slag met de 0, dan heb je een derde keuze: annuleer de score van een vorige ronde. Na het afgesproken aantal rondes is het spel voorbij.

Blindes Huhn Extrem is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Het spel heeft Duits- en Engelstalige spelregels. Het regelboekje bevat een variant voor twee spelers.

Meer informatie: