Keltis Fun & Go

De Duitse spelauteur Reiner Knizia was in de jaren rond de eeuwwisseling hofleverancier van hoogwaardige lekkernijen voor veelspelers. Zijn meeste topspellen werden in die tijd door 999 Games naar Nederland gehaald. Ondanks de hoogwaardige output duurde het jaren voordat Knizia de belangrijkste spellenprijs in de wacht wist te slepen. Dit lukte hem pas in 2008 met het bordspel Keltis, een bewerking van het spelsysteem van Lost Cities. Vanzelfsprekend haalde 999 Games Keltis even later naar Nederland, waar het spel geen duurzaam succesnummer bleek en na een paar jaar alweer werd afgedankt. Waarmee ook de nakomelingen voor de Nederlandse markt verloren leken.

Zoals bekend vliegt White Goblin Games als een aasgier, op zoek naar smakelijke restjes, over de afdankertjes van 999 Games. Ook de Goblins hebben een neus voor kwaliteit, wat ons inmiddels de heruitgave van een paar mooie Knizia’s heeft opgeleverd. Daarbij maken ze sluw gebruik van het buitenlandse verkoopsucces door de indruk te wekken dat zo’n spel ook in Nederland een tophit is. Deze boerenslimheid helpt ze om goede spellen opnieuw onder de aandacht te krijgen. Zo kreeg afgelopen najaar het Keltis bordspel een tweede leven bij de Goblins. De familie is in januari 2017 uitgebreid met Keltis Fun & Go. Laatstgenoemde was nog niet eerder officieel in Nederland verschenen.

Het spelmateriaal bestaat uit 55 fiches (waarde 0-10 in vijf kleuren) en een scorebordje. Aan het begin worden alle fiches gedekt geschud en op tafel gelegd. Tijdens het spel verzamelen de spelers deze fiches en vormen hiermee rijen, waarmee ze aan het einde zoveel mogelijk winstpunten willen verdienen.

Als je aan de beurt bent, moet je één van drie actiemogelijkheden kiezen. 1) Je draait een gedekt fiche open en laat het open op het midden van de tafel liggen. 2) Je draait een gedekt fiche open, neemt dit fiche en legt het open voor je neer. 3) Je neemt een eerder opengedraaid fiche van het midden van de tafel en legt het open voor je neer. Na de gekozen actie is jouw beurt voorbij. Als je een fiche met een klavertje vier van het midden van de tafel pakt en aanlegt, krijg je een extra beurt.

Uiteraard leg je het eerste fiche van een kleur gewoon voor je op tafel. Met het tweede fiche leg je onherroepelijk vast hoe deze rij mag groeien, met hogere of lagere fiches. Daarna mag je deze rij alleen nog maar in de vastgelegde richting uitbreiden.

Wanneer een speler het laatste gedekte fiche op het midden van de tafel opendraait, maakt hij zijn eigen beurt af. Daarna is het spel voorbij en worden de winstpunten geteld. Iedere speler krijgt punten voor zijn rijen met fiches. Voorbeelden: heb je geen fiche van een kleur, levert deze kleur 0 punten op; één fiche levert 4 strafpunten op; zes fiches leveren 10 winstpunten op. Iedere speler krijgt vervolgens extra straf- of winstpunten voor zijn fiches met groene wensstenen en ten slotte de afgebeelde bonuspunten (1-3) voor elk fiche met een bonussymbool. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Keltis Fun & Go brengt het spelidee van Keltis terug tot een indrukwekkende en elegante eenvoud. Dit vlotte verzamelspelletje kun je werkelijk met iedereen spelen. Zoek een tafel, leg de fiches neer en vermaak jezelf gedurende een slordig kwartiertje. Natuurlijk moet je geluk hebben bij het draaien van gedekte fiches, maar je kunt elkaar ook in de weg zitten. Spelers willen lange rijen vormen en zullen open fiches tijdelijk in de voorraad stallen. Als je de ontwikkelingen in de gaten houdt, kun je daar leuke zaken doen en je medespelers een beetje hinderen. Dit spelletje werkt voor mij het beste met twee en drie spelers, met een volle bezetting is het mij iets te grillig.

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 15 minuten