Delphi, Stefan Feld’s nieuwe spel bij 999 Games

999 Games komt begin 2017 met een nieuw bordspel van Stefan Feld. Het is volgens mij de eerste keer dat een spel van deze spelauteur bij deze uitgever verschijnt. Mooi dat ze meteen voor een interessante titel zijn gegaan.

Bij (het orakel van) Delphi moet je van de oppergod Zeus twaalf opdrachten volbrengen. Aan het begin van het spel bouw je uit losse bordelementen een archipel op. De spelers beginnen het spel op een centraal startveld. Daarvandaan varen hun schepen uit, om zo snel mogelijk de opdrachten te vervullen en als eerste weer terug te keren. Er zijn vier categorieën opdrachten: standbeelden oprichten, heiligdommen bouwen, grondstoffen offeren aan tempels en monsters verslaan. In een volwaardig spel komt elke categorie drie keer voor, met twee exemplaren per categorie kun je een vlotter spel spelen. De voor deze opdrachten benodigde zaken zijn aan het begin op de verschillende eilanden klaargelegd.

Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop hij zijn orakeldobbelstenen bewaart, de laadruimen van zijn schip zijn afgebeeld en waar je op een tabel probeert om in de gunst van de zes goden te komen. Iedere speler heeft verder een unieke, willekeurig getrokken, startbonus.

Jouw beurt bestaat uit drie fases. In de eerste fase controleer je hoeveel wondkaartjes je hebt verzameld. Dit doet een beetje denken aan de noodlotfiches uit Brugge. Heb je er drie of meer van één kleur of zes of meer in totaal, dan moet je deze beurt overslaan en mag je drie wonden afgeven. In de tweede fase zet je jouw drie orakeldobbelstenen in. De gegooide symbolen/kleuren bepalen welke acties je waar op het speelbord kunt doen. Je kunt het geluk een handje helpen door met gunstfiches de kleur te wijzigen. Verder kun je in het spel dobbelkaarten bemachtigen, waarmee je één virtuele dobbelsteen extra kunt inzetten. In de derde fase gooi je jouw orakelstenen voor de volgende beurt. Dit kan jouw medespelers een gratis stapje op hun godentabel opleveren.

Je gebruikt jouw dobbelacties om opdrachten te volbrengen. Heiligdommen bouw je op jouw eigen eilandtegels, die aan het begin gedekt liggen en ontdekt moeten worden. Ontdek je een eigen tegel, dan plaats je daar een heiligdom. Ontdek je een tegel van een medespeler, dan verdien je een bonus. Standbeelden laad je in een stad op jouw schip, waarna je ze naar een bouwplaats in de juiste kleur moet vervoeren. Hiervoor krijg je een metgezel, die jou de rest van het spel kan helpen. Een offerblokje verscheep je naar de tempel met dezelfde kleur, waar je wordt beloond met gunstfiches. Monsters versla je in een of meer gevechtsrondes met een dobbelsteen, waarmee je een zeer nuttige uitrustingkaart verdient. Monsters zijn sneller te verslaan wanneer je via schilden voldoende gevechtskracht hebt verzameld. Schilden helpen je ook bij het vermijden van nieuwe wondkaarten.

Nadat je alle opdrachten hebt vervuld, is het zaak om zo snel mogelijk naar het startveld te varen. Ben jij de enige in deze ronde, dan win je het spel. Delphi is een leuke, middelzware titel van Stefan Feld. Geen onoverzichtelijke puntensalade, maar een redelijk toegankelijke combinatie van ‘pick up and deliver’ en zo efficiënt mogelijk reizen. Interactie speelt geen hoofdrol, behalve bij het wegsnaaien van de lucratieve bonuskaarten. Met laatstgenoemden moet je serieus rekening houden, omdat leuke combo’s jou het leven veel gemakkelijker kunnen maken. Het gelukselement wordt goed gedempt door de gunstfiches.

Het Orakel van Delphi is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft volgens de 999 Games website een speelduur van ongeveer 60 minuten (maar daar kun je gerust een half uurtje bij optellen). Zonder vertragingen in het productieproces verschijnt het spel al in januari 2017.

Meer informatie: