Feest in het sushirestaurant

sushigopartyboxWhite Goblin Games heeft vorige week Sushi Go Party! uitgeleverd. Dit is een uitgebreide versie van het kostelijke verzamelspelletje Sushi Go!, waaraan allerlei nieuwe kaarten zijn toegevoegd. Het spel duurt nog steeds drie rondes, maar is nu speelbaar met max. acht spelers. Gedurende elke ronde verzamelen de spelers de gewenste soorten sushikaarten. Aan het begin van een ronde houdt iedere speler één van zijn handkaarten, legt deze open op tafel en geeft de rest door aan de linkerbuurman. Dit gaat zo meerdere keren rond. De spelers verzamelen setjes, die aan het einde van de ronde op allerlei manieren punten opleveren. Nadat de punten van de ronde zijn geregistreerd, legt iedere speler zijn gespeelde kaarten af. Alleen de dessertkaarten laat je tot het einde van het spel voor je liggen.

De introductie van de nieuwe kaarten is op een handige manier aangepakt, door ze in verschillende menu’s te presenteren. Voor elke kaartsoort is er een bijpassend regelkaartje met uitleg, dat je op het meegeleverde speelbordje bewaart. De nieuwe kaarten bevatten variaties op de bekende mechanismen. Bij sommige kaarten wordt wat meer durf gevraagd, omdat je met te weinig exemplaren ook tijdens de tussentellingen tegen strafpunten kunt aanlopen. De waarde van andere kaarten is afhankelijk van de rest van jouw collectie. De Uramaki lijkt op het eerste gezicht een leuke race naar de punten, maar schiet tekort op elegantie door administratief gedoe. Met de lepel kun je een kaart uit de hand van een medespeler pakken. Met de speciale bestelling kun je een eerdere kaart kopiëren.

sushigoparty

Met deze set wordt een goed spelsysteem verrijkt met leuke extraatjes. Is alles voldoende op smaak? Nee, helaas niet. Voor 25 euro krijg je een doos met heel veel lucht, een flinke stapel kaarten, een speelbordje en acht pionnen. Laatstgenoemden zijn verdomd onhandig op een scorespoor met kleine vakjes. Ik stoor me met name aan het ontbreken van een bewaarsysteem voor de speelkaarten. Voor het gevraagde bedrag had er een binnenwerk of een setje ziplockzakjes meegeleverd kunnen en moeten worden. Dit is misplaatste zuinigheid van de Goblins.

Sushi Go Party! is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: