Treasure Lair

treasurelair-boxDe Amerikaanse uitgever AEG heeft onlangs het kaartspel Treasure Lair uitgebracht. Dit spel is een ontwerp van de Belgische spelauteurs Arno Maesen & Fréderic Moyersoen. Ik ontving deze week een bericht van de auteurs, waarin ze melden dat de Amerikaanse editie van het spel zeer binnenkort ook in Nederland en België verkrijgbaar zal zijn. De auteurs hebben inmiddels een Nederlandstalig regelboek op Boardgamegeek gepubliceerd.

De hierna opgenomen introductie is aangeleverd door de auteurs en op onderdelen redactioneel bewerkt.

Waar gaat het  over?

Treasure Lair  is een kaartspel waarin je de leider van een queeste speelt. Je verzamelt een team van helden om een schat te veroveren. Maar de weg naar de schat is levensgevaarlijk en kent veel hindernissen: monsters, gevaarlijke ontmoetingen en het verraderlijke terrein zelf. Dit alles in een herkenbare fantasy setting.

Technische informatie

Het is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers. Zodra je het spel kent, duurt het volledige spel zo’n 10 minuten per speler. Jullie spelen tegen elkaar en er zijn kaarten in het spel waarmee je de tegenpartij stokken in de wielen kunt steken. Op de kaarten staan symbolen en Engelstalige teksten.

Hoe verloopt het spel?

Zonder in te gaan op de details, verloopt het spel in grote lijnen als volgt:

 • treasurelair-voorbeeldJe bereidt de queesten voor. Elke queeste bestaat uit een kolom van kaarten (6), met de schat kaart onderaan. De overige kaarten vormen de verschillende gevaren tijdens de queeste, in het spel challenges genoemd. In de basisversie van het spel, wordt één challenge  verborgen en is de rest zichtbaar, zodat je een strategische aanpak kunt plannen.
 • Er zijn steeds drie helden beschikbaar (2 & 4).  Er zijn 64 unieke helden met elk zijn iconen, kosten en eigenschappen.
 • De spelers beginnen met een startheld en drie goudstukken (1 & 3).
 • Het hart van het spel zijn de actiekaarten (2 & 5). Elke beurt kies je één van de drie. Een beurt bestaat gewoon uit het nemen en uitvoeren van een actiekaart.
 • Een actiekaart geeft jou een primaire actie, op de kaart zelf uitgelegd, en een vaste set van secundaire acties waaruit je één kiest. De primaire acties kunnen variëren van “Bekijk de verborgen uitdaging in een zoektocht. Vervolgens krijgt u 1 goud.” tot “Trek gratis 1 held .” Er zijn 30 actiekaarten. Elk type wordt komt twee tot drie keer voor.
 • De secundaire acties zijn: “Neem 1 goud”, “Werf helden aan” en “Begin een queeste.” De laatste is het doel van het spel. Je kiest een zoektochtkolom en probeert de hindernissen te verslaan door helden met de passende symbolen naar voren te sturen. De verborgen uitdaging zal een verrassing zijn.
 • Na het verslaan van alle hindernissen krijg je de schatkaart. Dit levert je de benodigde winstpunten op. De eindronde begint wanneer iemand een bepaalde hoeveelheid schatpunten krijgt. Dit getal is afhankelijk van het aantal spelers.
Goed om te weten
 • treasurelair-kaartDe basis van het spel is te leren in enkele minuten.
 • De kneep van het spel zit hem in het verstandig combineren van actiekaarten met eigenschappen.
 • Doordat alle kaarten open liggen, behalve de verborgen hindernis, is het een zeer tactisch spel.
 • Treasure Lair laat zich het best omschrijven als een puzzel met een race-element. Het is een combinatie van een zoektocht en een race, niet een speler versus speler duel. Met sommige kaarten kun je jouw tegenstander belemmeren, maar jouw belangrijkste taak is een succesvolle en winstgevende zoektocht.
 • Treasure Lair is wel een competitief spel. Je vecht niet tegen elkaar, maar je probeert wel zo snel mogelijk schatten te veroveren. En af en toe kan je de spreekwoordelijke stok in de wielen van een tegenstander steken.
 • Treasure Lair is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 14 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten per speler.

Meer informatie: