Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2016

nsp2016-winnaars

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag op het Spellenspektakel in Eindhoven de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2016 bekendgemaakt.

De Nederlandse Spellenprijs is dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met meer speelervaring.

avonturenland-boxHet beste familiespel is Avonturenland, een bordspel voor 2-4 spelers, over een avontuurlijke reis door een land vol spannende uitdagingen. Het spel is ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Haba. De jury oordeelt over Avonturenland: de eenvoudige regels leiden tot een uitdagend spel, waarin je lastige keuzes moet maken op het pad naar de overwinning. Onderweg moet je af en toe kansen afwegen, risico’s nemen of andere avonturiers dwarszitten. Dankzij de drie avonturen krijg je echt verschillende spelervaringen. Ook voor doorgewinterde avonturiers!

nsp-familie-winnaar-2016

Gunter Potemans van HABA

Gunter Potemans van HABA

De andere genomineerden in deze categorie waren Codenames, een partyspel vol spionnen (uitgever: White Goblin Games) en Quadropolis, een bordspel voor stedenbouwers (uitgever: Days of Wonder).

marco-polo-boxnlHet beste expertspel is Marco Polo, een bordspel voor 2-4 spelers, die als reislustige koopmannen op de zijderoute in de voetsporen van Marco Polo treden. Het spel is ontworpen door Simone Luciani en Daniele Tascini en wordt uitgegeven door 999 Games. De jury oordeelt over Marco Polo: een strategisch bordspel met dobbelstenen, waarbij timing een cruciale rol speelt. Je probeert anderen steeds een stap voor te blijven in deze uitdagende trip met een origineel actiesysteem. De verschillende personages geven iedere speler zijn eigen uitgangspositie. Hoewel zeer verschillend en sterk, blijken ze prima gebalanceerd. Daarnaast geeft de samenstelling en spreiding van de stadsacties elk spel zijn eigen karakter. Door deze enorme hoeveelheid variatie is elk spel weer een nieuwe ontdekkingsreis.

nsp-expert-winnaar-2016

Michael Bruinsma van 999 Games

Michael Bruinsma van 999 Games

De andere genomineerden in deze categorie waren De Alchemist, een bordspel over het ontrafelen van geheime ingrediënten (uitgever: The Game Master) en Haspelknecht, een bordspel over mijnbouw in het Duitse Ruhrgebiet (uitgever: Quined Games).

Meer informatie