Spellenspektakel 2016 – vooruitblik

spellenspektakel-logo-2016Op zaterdag 12 en zondag 13 november opent het grootste en gezelligste spellenevenement van de Benelux zijn deuren. Het beursgebouw van Eindhoven wordt komend weekend bevolkt door toonaangevende spellenuitgevers met hun nieuwste spellen, spelauteurs met hun creatieve ontwerpen, winkeliers met mooie aanbiedingen en tweedehands pareltjes, spelverenigingen met hun unieke blik op de hobby en uiteraard duizenden spelende bezoekers.

Het spelen wordt jou op deze beurs gemakkelijk gemaakt. De spellen liggen al klaar en een demonstrateur legt je uit hoe je het spel moet spelen. Ingewikkelder dan dit is het niet.

x

Het Spellenspektakel is een evenement voor het gehele gezin, dus ook voor kinderen van alle leeftijden! Op het Kinderplein is van alles te doen. Daar vind je bijvoorbeeld kinderspelletjes en andere leuke en creatieve activiteiten voor de kleintjes.

oh nee, wat heb ik nou gedaan?

Wil je weten welke spellen op tafel liggen? Werp dan een blik op de lijst met demonstraties. Bij spellenclubs als Roll the Dice en Ducosim kun je terecht voor de spellenhits van de internationale beurs Spiel en andere lekkernijen voor veelspelers. Over hits gesproken, Roll the Dice organiseert ook dit jaar een spellen top 30. Ten slotte presenteert Roll the Dice dit jaar een Escape Room.

Een korte selectie van uitgevers en spellen:

avonturenland-boxHABA staat voor de eerste keer op de beurs en presenteert een handvol mooie familiespellen. Mijn persoonlijke favoriet is het vorig jaar verschenen Avonturenland van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Er is altijd meer te kiezen dan je kunt, je worstelt met logistieke uitdagingen en je strijdt doorlopend met je medespelers om de buit op de ideale looplijnen. Het derde scenario verrijkt het speelplezier met de bouwstenen van een volwaardig meerderhedenspel en giet verder een uitdagende gemene saus over de logistiek. Ik ben benieuwd naar het bordspel Meduris van Stefan Dorra en Ralf zur Linde. Meer informatie: nieuwe familiespellen van HABA.

great-western-trail-box-nl999 Games pakt uit met veel standmeters en een wagonlading nieuwe titels. Ze hebben de Nederlandstalige versies van de tophits van Spiel bij zich: First Class en Great Western Trail. Eerstgenoemde lijkt een kaartspelversie van Russian Railroads en dat is naar mijn mening een aanbeveling. Laatstgenoemde heb ik zelf nog niet gespeeld, maar volgens mijn vriend Bob is dit een lekkernij voor veelspelers. Ook nieuw is het dobbelspel Keer op Keer, waarvan de titel de lading lijkt te dekken: luchtig, vluchtig, maar met heel veel speelplezier. 999 Games heeft onlangs ook de voorloper van het kennisspel Terra uitgebracht. Dit nieuwe spel heet Fauna en is ook van Friedemann Friese. Laatstgenoemde is ook verantwoordelijk voor de kaartspelversie van Hoogspanning. Over kaartspellen gesproken, ook Camel Up probeert het zonder bord. Op de 999 Games website vind je meer informatie over hun demonstraties en acties op het Spellenspektakel.

rhodes-coverBij The Game Master kun je onder meer terecht voor het nieuwe bordspel Rhodes, van de Nederlandse ontwerper Pieter Boots. Op jouw boerderij produceer je landbouwproducten, die je per schip naar de haven vervoert, waar je ze kunt gebruiken om lucratieve opdrachtkaartjes te vervullen. Dit is een toegankelijk worker placement spel met een lekkere flow. De moeite waard!
Meer informatie: impressie van de releaseparty.

Spelauteur Michiel Hendriks, bekend van het door Portal Games uitgegeven bordspel Legacy: The Testament of Duke de Crecy en de bordspellenpodcast Het Ludieke Gezelschap, heeft onlangs de nieuwe uitgeverij Chronicle Games opgericht. Op het Spellenspektakel zal Chronicle Games zijn eerste spel op de markt brengen, het bordspel Droomhuis. Meer informatie: Droomhuis.

HOT Games demonstreert het nieuwe kaartspel Gang Up!, dat is ontworpen door Paul van der Meer en geïllustreerd door Robin Keijzer. Dit is een luchtig spel waarbij misdaad loont.
Meer informatie: Gang Up!

armageddonQueen Games heeft de nieuwe releases van Spiel 2016 bij zich, waaronder Glüx en Armageddon. Glüx is een abstract meerderhedenspel. Iedere speler brengt tegels met 1-6 ogen in het spel. Het aantal ogen bepaalt waar je nieuwe tegels kunt plaatsen. Dit is de afstand in een lege rechte lijn. Het is mogelijk om op een enkele tegel te landen. Het is zaak om de tegels in de gemarkeerde zones te krijgen, waar het bezit van de meeste ogen goed is voor winstpunten.  Armageddon is een andere nieuwe titel. Het speelt zich af in een post-apocalyptische setting. Je moet de verwoeste beschaving opnieuw opbouwen, te beginnen met je eigen stad. Elke ronde worden in drie veilingen uitrusting- en gebouwkaarten aangeboden; de derde veiling bepaalt hoeveel werkers je in jouw stad kunt inzetten. Je biedt met jouw werkers, de aanschaf van leuke nieuwe dingetjes beperkt dus je actiepotentieel. Je kunt via de uitrustingen nieuwe werkers verdienen, maar ook plunderaars die je het leven zuur maken. Op elke veilinglocatie ligt ook nog een bonus en een malus, voor de hoogste resp. laagste bieder. Winstpunten kun je op verschillende manieren verdienen, onderweg is het zaak om het risico van de plunderaars in te dammen.

hellas-boxWhite Goblin Games presenteert veel nieuwe spellen. Omdat deze uitgever niet tegen kritiek kan, is de informatievoorziening in mijn richting gestaakt en mijn toegang tot hun Twitteraccount geblokkeerd. Omdat ik deze kleinzieligheid mijn speelplezier niet laat blokkeren, heb ik de afgelopen weken genoten van een van hun nieuwe releases, het bordspel Hellas van Stefan Dorra. Wanneer je de taalfouten op de doos en in het regelboek negeert, resteert een uitstekend tactisch spel, dat zich wat mij betreft kan meten met geliefde veelspelertitels van Knizia en Schacht. Een mix van meeliften met anderen, medespelers blokkeren, inkomsten verzekeren (ook op de langere termijn), op tijd initiatief pakken en bouwen. Lage instap, korte speelduur, veel pit.

Het Poolse Portal Games is na een jaar afwezigheid ook weer van de partij, met nieuwe titels als Cry Havoc, My Happy Farm en Crazy Karts.

De ogenschijnlijke desinteresse van Quined Games voor de Nederlandse scene viel me vorig jaar wat tegen, maar ik ben blij dat ze er dit jaar weer staan. Ik heb geen informatie ontvangen over de demonstraties op het Spellenspektakel. Ik neem aan dat hun nieuwe Spiel releases ook hier op tafel liggen.

Dit jaar is er een goodie bag met een prachtig beursmagazine, dat is samengesteld door de redactie van Spel!, het gratis kaartspel 4 Seasons van David Parlett, dat wordt aangeboden door 999 Games en Carta Mundi en nog meer leuke presentjes voor de bezoekers. Er zijn elke dag 2.500 goodie bags beschikbaar.

spek-goodie

Op zaterdag wordt om 14.00 uur de Nederlandse Spellenprijs uitgereikt. De winnaars worden dit jaar pas op de beurs bekendgemaakt. De kanshebbers voor de familieprijs zijn Avonturenland, Codenames en Quadropolis. De kanshebbers voor de expertprijs zijn De Alchemist, Haspelknecht en Marco Polo.  Deze spellen liggen ook op de demotafels van Ducosim.

banner-nominaties

In de Holiday Inn wordt op zaterdagavond weer een gezellige speelzaal opengesteld. Dit hotel heeft ook dit jaar een Spellenspektakel-arrangement, met overnachting, ontbijt en toegangskaartjes.

Geen idee wat een Spellenspektakel is? Neem dan deze rondleiding door de historie van de beurs.

Hoe was het vorig jaar? Lees het verslag van het Spellenspektakel van 2015.

Wil je op de hoogte blijven van de beursnieuwtjes van 2016?
Volg dan de ‘Spellenspektakel 2016 Tag‘.

Gegevens Spellenspektakel 2016

Zaterdag 12 en zondag 13 november 2016, van 10.00 – 18.00 uur

Beursgebouw Eindhoven, Lardinoisstraat 8, 5611 ZZ Eindhoven

Entreeprijs: raadpleeg de ticketinformatie op de Spellenspektakel website.

Meer informatie: