Spiel 2016 breekt alle records

De vierendertigste editie van de internationale spellenbeurs Spiel sloot vanmiddag zijn deuren. Volgens het slotbericht van de organisator heeft Spiel dit jaar maar liefst 174.000 bezoekers getrokken. Dit is opnieuw een recordaantal, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2015. Deze bezoekersstijging sluit goed aan op mijn eigen waarneming, het was dit jaar zelfs op donderdag beredruk in de stands en op de paden.

een blik op hal 3

een blik op hal 3

Op alle beursdagen gingen de deuren eerder open om de lange rijen wachtenden beheersbaar te houden. Op vrijdagmorgen leek de doorstroom bij ingang West moeilijk op gang te komen, daar stonden aan het einde van de ochtend nog veel mensen te wachten.

op donderdag was het al beredruk

op donderdag was het al beredruk

Wat vast en zeker steeds moeilijker verloopt, is het autoverkeer rond het beurscomplex. Als je een beetje pech had, duurde het ritje van de Autobahn naar de parkeerplaats een uur en kon je daar wachten op een overvolle pendelbus. Vat op de verkeerssituatie is een uitdaging waarover de Messe Essen zich beter moet buigen. Naar een ander soort doorstroom moeten ze ook kijken, de drukte bij de toiletten toont aan dat er niet genoeg zijn voor een evenement van deze omvang.

ook de nieuwe hallen trokken volk

ook de nieuwe hallen trokken veel volk

Met 1.021 exposanten uit 50 landen was het aanbod op Spiel dit jaar groter dan ooit tevoren. Met de toevoeging van de hallen 4 en 6 dit jaar, en hal 7 in 2015, is de netto-vloeroppervlakte van de beurs in de afgelopen vier jaren maar liefst 58% gegroeid. Dan hebben we het over standmeters, in een tijdvak waarin de detailhandel van zulke cijfers gaat kwijlen.

volop speelplezier

volop speelplezier

Op Spiel 2016 werden maar liefst 1200 nieuwe producten gepresenteerd, waarvan de hoofdmoot uit spellen bestond. De Neuheitenschau, een presentatie van de nieuwe spellen voor journalisten en winkeliers, was dit jaar zo fors gegroeid, dat deze noodgedwongen naar een eigen hal is verhuisd. Ik vond dit prima, omdat het daar veel gemakkelijker manoeuvreren en fotograferen was. Ik had helaas niet meegekregen dat de Neuheitenschau dit jaar slechts tot en met vrijdag was geopend, waardoor mijn op zaterdagmorgen geplande rondje detailfotografie in de soep liep.

spiel16-sb-iello

volle tafels bij iello

Wat zijn de oorzaken van deze indrukwekkende groei van Spiel? Ten eerste is de Duitse spellenmarkt dit jaar zelf met zo’n 10% gegroeid. Door het internationale karakter van de beurs is Spiel daarnaast een magneet voor uitgevers uit alle werelddelen. Maar liefst 60% van de standhouders komt dit jaar uit het buitenland. Nieuwe donorlanden dit jaar waren Macedonië, Marokko, Colombia en Azerbeidzjan. Ten slotte heeft  de komst van Kickstarter voor een aanwas van nieuwe uitgevers gezorgd. Dit zag je ook terug in het gegroeide Nederlandse smaldeel met spellen als Captains of the Golden Age,  Scuba en Revenge of the Dictators. De kapiteins hadden zo’n mooie plek op de Neuheitenschau, dat ze de volgende morgen de voorpagina van een plaatselijke krant haalden.

Nederlandse kapiteins in een Duitse krant

Nederlandse kapiteins in een Duitse krant

nieuwe Nederlandse uitgever duikt op

een nieuwe Nederlandse uitgever duikt op

De organisator is zeer te spreken over het aandeel van de internationale media. Men meldt de aanwezigheid van grote zenders als BBC, ORF,  RTBF en een Canadees televisiestation. Daarnaast was een Canadese filmcrew op de beurs om opnamen voor een documentaire over de internationale spellenscène te maken.

Vertegenwoordigers van de uitgevers melden dat de nieuwe spellen als warme broodjes over de toonbank gingen. Ook dit jaar raakten de nodige nieuwe spellen op de beurs uitverkocht. Dit biedt veel vertrouwen voor de laatste maanden van het jaar, nadat in de eerste acht maanden van 2016 de omzet in bordspellen al met 10% was gegroeid. Kinder- en familiespellen zijn hot in het Duitse taalgebied.

spiel16-sb-amigo

Spiel trekt een gemêleerd publiek

De hitlijst van het Duitse spellentijdschrift Fairplay is een aardige graadmeter van de populariteit van de nieuwe spellen. De lijst eindigde dit jaar met drie spellen op de eerste plaats: First Class van Hans im Glück/999 Games, Great western Trail van eggertspiele/999 Games en Ein Fest für Odin van Feuerland/White Goblin Games. Deze toppers zijn of komen op korte termijn in het Nederlands beschikbaar. 999 Games wint het NK acquisitie van Spieltoppers met 2-1 van de Goblins.

spiel16-sb-fairplay

Een tussenstand bij Fairplay

Ik vond het fijn om er weer bij te zijn, Spiel is een evenement dat je als spellenliefhebber niet wilt missen. Ik vond het erg leuk om de sfeer te proeven en bekenden uit de internationale spellenscène te ontmoeten. Spiel is de hoogmis van spellenland. Het oude beursmotto  ‘komm spiel mit!’ komt voor mij persoonlijk tegenwoordig wat minder uit de verf. Het overaanbod aan spellen zorgt ervoor dat ik Spiel niet meer kan benaderen zoals ik dat vroeger graag deed, vooraf een preview van de nieuwe spellen en achteraf een beursverslag met de krenten uit de pap. Ik vind het spelen van spellen op een overvolle beurs geen pretje. Het is lastig om plek aan de gewenste tafels te bemachtigen en het lawaai van de mensenmassa en de ventilatiesystemen maakt het aanhoren van de speluitleg vermoeiend.

spiel16-sb-eggert

eggertspiele had alweer een beurstopper

Niet getreurd, voor spelen onder optimale omstandigheden bestaan genoeg andere oplossingen. Ik zal ons spellenwalhalla ook volgend jaar met plezier bezoeken. Spiel 2017 vindt plaats van 26 t/m 29 oktober 2017, in de herfstvakantie in Nordrhein-Westfalen (en tot genoegen van mijn vrienden in het onderwijs ook in het noorden van ons land).