Spiel 2016 – persdag

Op woensdag wordt Spiel traditioneel afgetrapt met de persconferentie, die uit drie delen bestaat. Een toespraak van de beursorganisator Dominique Metzler, een welkomstwoord van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Spieleverlage e.V., de branchevereniging van speluitgevers. Aansluitend wordt de Neuheitenschau geopend, een perspresentatie van de honderden nieuwe spellen die deze beurs zijn te bewonderen.

De persconferentie trapte af met een welkomstwoord van de directeur van de Messe Essen. Hij geeft het Merz Verlag, de organisator van de beurs, complimenten voor de prestatie die ook dit jaar weer is geleverd. De modernisering van de Messe Essen is afgelopen voorjaar gestart. In 2019 is de bouw afgerond, wat ruimte biedt voor een nog grotere Spiel in moderne hallen.

de persconferentie

de persconferentie

Met 1.021 exposanten uit 50 landen is Spiel dit jaar groter dan ooit tevoren. Met de toevoeging van de hallen 4 en 6 is de netto-vloeroppervlakte van de beurs in de afgelopen vier jaren maar liefst 58% gegroeid. Deze beurs worden maar liefst 1200 nieuwe producten gepresenteerd. De Neuheitenschau is dit jaar zo fors gegroeid, dat deze noodgedwongen naar een eigen hal is verhuisd. In Essen is deze week geen hotelbed meer te boeken.

Wat zijn de oorzaken van deze indrukwekkende groei? Ten eerste is de Duitse spellenmarkt dit jaar zelf met zo’n 10% gegroeid. Door het internationale karakter van de beurs is Spiel verder een magneet voor uitgevers uit alle werelddelen. Maar liefst 60% van de standhouders komt dit jaar uit het buitenland. Nieuwe donorlanden dit jaar zijn Marokko, Colombia en Azerbeidzjan. Ook de komst van Kickstarter heeft voor een aanwas van nieuwe uitgevers gezorgd, getuige het gegroeide Nederlandse smaldeel met Captains of the Golden Ages en Revenge of the Dictators.

De trend van deze beurs zijn ongetwijfeld de Escape games. Kosmos heeft ook een live escape room bij de stand in hal 3, Noris heeft er een in de Galeria.

Tijdens de persconferentie worden enkele noviteiten uitgelicht:

 • In The Perfumer van Big Fun Games is geur aan de spelbeleving toegevoegd (wat ben ik blij dat het toiletpotspel van Japon Brand niet dezelfde koers heeft gevaren).
 • Luther is een thema in meerdere spellen.
 • Icecool van Amigo lijkt een verdomd leuk behendigheidsspel.
 • De dertigste verjaardag van de Ravensburger klassieker Doolhof wordt uiteraard ook hier gevierd.
 • Kinderspellengigant HABA lanceert deze beurs de tweede golf familiespellen, waaronder een uitbreiding van het aan mijn speeltafel geliefde Avonturenland.
 • Cortex Challenge is een spel met kaarten waarop de structuur van het voorwerp is te voelen (zoals een pluizige perzik).
 • First Class is het nieuwe treinspel van Hans im Glück, dat 999 Games volgende week al in Nederland uitbrengt.
 • De nieuwe Legacy game Seafall.
 • Ein Fest für Odin, drie kilo speelplezier van Uwe Rosenberg (verschijnt ook bij mijn boezemvrienden uit Goblinland).
 • Het Spielesammlergilde houdt een tentoonstelling over spellen en reclame.
 • Zaterdag is er een GIPF-toernooi met ontwerper Kris Burm

Met zoveel aanbod loop je het risico dat verzamelaars door hun rug gaan met tassen vol nieuwe spellen. Dan is de nieuwe Mailbox service links achterin hal 7 een verrijking van het aanbod. Hier kun je jouw dozen laten verpakken en verzenden.

Herr Hutter van de E.V. Spieleverlage verkondigde de blijde boodschap ‘Spielen ist Trumpf’. In de eerste acht maanden van 2016 is de omzet in bordspellen met 10% gegroeid, waarbij kinder- en familiespellen de boventoon voeren, maar ook dobbel- en kaartspellen goed voor de dag komen. Waarom? Innovatieve uitgevers, generaties overstijgend speelplezier, spelen is een trend, evenementen worden goed bezocht, digitale producten (waaronder video’s met regeluitleg) versterken het segment, in het buitenland zijn ‘German Games’ gevraagd, digitalisering maakt hoogwaardige productie laagdrempelig.

De E.V. heeft een eigen app ontwikkeld: Twiddle – let’s play!, waarmee je in Duitsland spelevenementen en spelers kunt vinden.

Na de persconferentie werd de Neuheitenschau geopend, waarvan ik verslag doe met de volgende beelden.

7 Wonders Duel

7 Wonders Duel

bijltjesdag

bijltjesdag

spiel16-persdag-captains

Captains of the Golden Age

 

Dictators uit Nederland

Dictators uit Nederland

Een bordspel met hologramtechniek

Een bordspel met prachtige 3D-animaties

Japon Brand

Japon Brand heeft een keur aan speelplezier uit Japan

Winnaar van de Deutsche Kinderspielepreis

Winnaar van de Deutsche Kinderspielepreis

Mea Culpa

Mea Culpa

Winnaar van de Deutsche Spiele Preis

Winnaar van de Deutsche Spiele Preis

Pieter Boots

Pieter Boots, auteur van Rhodes

Een kinderspel

Een kinderspel n.a.v. een Duitse jeugdserie

Uli Blennemann van Spielworxx

Uli Blennemann van Spielworxx toont Sola Fide