Spiel 2016 – goodies en andere weetjes

Donderdag opent het beursgebouw in Essen de deuren voor Spiel 2016, de grootste spellenbeurs ter wereld. Ik ben, met uitzondering van donderdagmorgen, vanaf woensdag t/m zaterdag op de beurs. Als de techniek meewerkt, zal ik ook dit jaar tijdens de beurs de eerste foto’s en teksten publiceren. Ik trap vandaag af met wat informatie over acties, cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen. Ik beperk me hier tot de promo’s die gratis zijn en/of ik de moeite waard vind. Er zijn nog veel meer extraatjes beschikbaar voor kopers van nieuwe spellen. Daarvoor verwijs ik je naar de links onderaan dit artikel.

Een handvol goodies:

 • 2F-Spiele (stand 3M-106/108): Gleichstrompassage HGÜ Korridor C, voor een donatie aan een goed doel (min. € 1).
 • Abacus (stand 3E-114): promo’s voor Cacao (Der große Markt/Der goldene Tempel en Neue Lagerplätze), promo’s voor Leo (Spielmat en Leo der Spiegel) en een stinkdier voor Zooloretto.
 • CGE (stand 1F-145): promotegels voor Codenames Pictures, ik vermoed alleen voor kopers van het spel.
 • Days of Wonder (stand 3B-107): een Quadropolis promotegel met spellenfabrikant Ludo Fact.
 • Granna (stand 3H-101): deze uitgever viert zijn 25ste verjaardag door elke dag 25 rood-witte spaghettistukjes in de hallen te verstoppen. Geef een gevonden exemplaar af in hun stand, dan win je het spel ‘25’.
 • Jumping Turtle Games (stand 4B-131): promo packs voor Baby Blues en Baby Clues, voor een donatie aan een goed doel.
 • Kosmos (stand 3B-118): mini-uitbreidingen van Imhotep, Andor Die letzte Hoffnung en Catan – Das Duell. Voor Andor moet je komen opdagen met een Andor mok of T-shirt, of aanschuiven bij een signeersessie.
 • Lookout Spiele (stand 1F-133): een gratis schoudertas wanneer je een nieuwe versie van Agricola koopt. Een mini-uitbreiding van Isle of Skye (in het Ausguck #6 magazine).
 • Ostia Spiele (stand 3E-114 – Abacus): Tallinn: The City Guard, een uitbreiding van dit leuke meerderhedenspel op een ansichtkaart.
 • PD-Verlag (stand 1C-108): een set met forumtegels voor Concordia en privileges voor Navegador. Niet gratis, wel interessant.
 • Spielbar (stand 2A-100): een gratis mini-uitbreiding voor Michael Schacht’s Hellweg westfalicus voor kopers van het spel. Heb je het spel al, toon dan je regelboekje.

Kulkmann’s G@mebox is al vanaf zondag in de lucht met dagelijkse reportages vanaf de beursvloer. De moeite waard!

De Duitse website Brettspielbox heeft een handig overzicht van signeersessies en andere evenementen gepubliceerd (even scrollen naar ‘Messeveranstaltungen’).

Dit jaar beschikt de beurs voor het eerst over een inpandige verzendservice. In de stand van Mail Boxes Etc. (7G-101) kun je jouw aangekochte spellen laten verpakken en verzenden. Lijkt me handig voor treinreizigers.

De beursvloer is dit jaar fors uitgebreid door de toevoeging van (delen van) de hallen 4 en 6 (oude bekenden uit de jaren voor de verhuizing). Om de wandeling door de hallen een beetje richting te geven, is een plattegrond best handig. De officiële plattegronden vind je hier, de met nuttige informatie aangevulde BGG-versie vind je hier.

Spelers die zich vooraf willen inlezen, kan ik het overzicht met Nederlandstalige spelregels op Bordspelmania van harte aanbevelen.

Meer informatie: