Een gezellige lancering van Rhodes

rhodes-coverGisteren lanceerde The Game Master zijn nieuwe spel Rhodes op een gezellige releaseparty in restaurant Rhodos te Veldhoven. Rhodes is bedacht door de Nederlandse spelauteur Pieter Boots, die het spelontwerp heeft ontwikkeld in samenwerking met Erno Eekelschot en Hans van Tol. In zijn eerste verschijningsvorm heette het spel nog ‘Op de boerderie’. Tijdens een etentje in het bovengenoemde Griekse restaurant is na Zuiderspel 2015 de kiem voor de uiteindelijke titel gelegd.

Op de releaseparty werd het spel op 11 tafels gedemonstreerd onder de vakkundige leiding van spelleiders van The Game Master en Roll the Dice (Pieter bedankt, jouw uitleg was zoals gebruikelijk uitmuntend). Na de eerste ronde werden de aanwezigen getrakteerd op een Grieks buffet, waarna de liefhebbers een tweede ronde mochten spelen. Ik moest me helaas beperken tot één proefpot, maar in combinatie met wat gesprekjes over het spelsysteem was dat genoeg voor een eerste indruk.

Hans van Tol en Pieter Boots trappen de releaseparty af

Hans van Tol en Pieter Boots trappen de releaseparty af

Iedere speler heeft een landgoed, met een boerderij en een of twee akkers. Op elke akker kun je één van vier soorten landbouwproducten telen. Elke akker heeft ruimte voor drie eenheden. Op het centrale speelbord zijn allerlei locaties met actievelden afgebeeld. Iedere speler beschikt over twee actiestenen. In de aangegeven speelvolgorde voeren de spelers om de beurt één actie uit, door hun steen op een vrij actieveld te zetten.

een ongerepte demotafel

een ongerepte demotafel

Met de productieactie laat je twee soorten akkers 1-4 goederen produceren. In principe voor alle spelers, maar omdat de actieve speler de goederenblokjes één voor één uitdeelt, kun je met de juiste keuze zelf het meest profiteren.

Met de boerderijactie verdien je de op de tegels van jouw landgoed afgebeelde inkomsten, winstpunten en – wanneer je ontwikkeltegels hebt gekocht – ook nog andere bonussen. Vervolgens laad je een van jouw schepen met 1-3 goederenblokjes, incasseer je 2 geld of 1 winstpunt per blokje  en vaar je hem de haven in.

Met de havenactie mag je goederenblokjes en goudstaven van de schepen in de haven kopen en in jouw pakhuis laden. Aankopen van eigen en neutrale schepen betaal je aan de bank, aankopen van medespelers betaal je uiteraard aan de leverancier. De prijzen van de goederen en goudstaven dalen naarmate de schepen verder in de haven komen. Vervolgens mag je één opdrachtkaartje vervullen door de afgebeelde goederen/goudstaven in te leveren. Deze opdrachtkaartjes zijn de belangrijkste bron van winstpunten en leveren ook nog een paar duiten op.

Met de raadhuisactie mag je jouw landgoed uitbreiden door een of twee nieuwe tegels te kopen. Met een akker verhoog je de productiecapaciteit, met een ontwikkeltegel bemachtig je leuke voordeeltjes die het leven van de Griekse boer gemakkelijker maken. Met de tempelactie lever je geld in voor winstpunten. Aangezien geld schaars is, gebruik je deze actie om tegen einde overtollig geld om te wisselen. Met de marktactie kun je ten slotte goederenblokjes verkopen voor geld.

ondergetekende in actie

ondergetekende in actie (Sjoerd, bedankt voor de foto)

Aan het einde van de ronde wordt de speelvolgorde van de volgende ronde bepaald. Daarbij mogen de spelers in omgekeerde volgorde een andere rij op het volgordespoor kiezen. Initiatief is op sommige momenten (lees: wanneer er voordelig goud en ander spul in de haven ronddobbert) zeer belangrijk. Het einde van het spel wordt ingeluid door het uitputten van de opdrachtkaartjes.

Onze zeer bedreven uitlegger had me nog gewaarschuwd, zorg ervoor dat je genoeg goud bemachtigt. Ik was eigenwijs en bouwde eerst aan een motor met mooie ontwikkeltegels. Die begon tegen het einde best lekker te draaien, maar niet genoeg om de oplettende goudgrabbelaar Ronaldo Hoekstrapolis te benaderen. Niet getreurd, Rhodes is een erg leuk worker placement spel. Het is toegankelijk, speelt lekker vlot en prikkelt de grijze cellen. Dit spel landt op mijn ‘worker placement sweet spot’, waar het samen met Stenen Tijdperk nog voor vele uren speelplezier gaat zorgen.

Rhodes is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 90 minuten. The Game Master presenteert het spel op Spiel 2016 in hal 7, standnummer F-107.

Meer informatie: