Franjos maakt ezels van paarden

donkeyderby-coverIk ben sinds 1989 een vaste bezoeker van Spiel. Ik bezocht mijn eerste beurs als een verwende veelspeler, met tien jaar ervaring met wargames, rollenspellen en zware multi-players. Op Spiel werd ik aangenaam verrast door de kwaliteit van het Duitse gezelschapsspel en opende zich een nieuwe speelwereld voor me. Een van mijn eerste Duitse gezelschapsspellen was Favoriten, een race- en wedspel van Walter Müller’s Spielewerkstatt. Dit spel was de jaren daarna een hit op het jaarlijkse Paasspellentoernooi in mijn stamkroeg. De Duitse Spiel des Jahres jury gaf het spel in 1990 een plek op de toenmalige Auswahlliste.

Op Spiel 2016 keert Favoriten terug in een ander jasje. Franjos presenteert dan Donkey Derby, waarin de paardenrace is vervangen door een derby met ezels. In dit spel racen vijf ezels over een parcours. Iedere speler heeft drie wedfiches, waarmee hij op een of meer ezels kan wedden. Na afloop van de race leveren de eerste drie ezels punten op. Iedere beurt bestaat uit twee fasen: de wedfase en de racefase.

donkeyderby-alles

In de wedfase mag je één van jouw wedfiches inzetten op een ezel naar keuze. De actieve speler mag als eerste wedden, de andere spelers volgen met de klok mee. Het is soms verstandig om een aantal beurten te passen, zodat je wat meer zicht hebt op de winstkansen van de verschillende ezels. Wacht niet te lang, want de wedvelden raken snel vol en je mag niet meer wedden zodra de eerste ezel de finish bereikt.

In de racefase moet de actieve speler met vijf dobbelsteenworpen de vijf verschillende ezels 0-5 velden verplaatsen. Uiteraard gebruik je de hoge worpen voor ezels waarop jij zelf hebt gewed.

Het spel is afgelopen zodra de derde ezel het finishveld bereikt. Je verplaatst de op de winnende ezel ingezette wedfiches (in de volgorde van inzet) naar de eerste plaats op het erepodium. De wedfiches van ezels twee en drie verhuizen op dezelfde manier naar hun plaats. Vervolgens kun je op het erepodium aflezen hoeveel punten ieder wedfiche oplevert. De speler met de meeste punten wint.

Donkey Derby is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 9 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Het spel bevat Nederlandstalige spelregels. Je vindt Franjos in hal 3, standnummer M104.

Meer informatie: