1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen

1nacht-weerwolven-boxHet groepsspel Weerwolven werd in 2003 door 999 Games naar Nederland gehaald. In dit spel werd de rust van middeleeuwse dorpelingen wreed verstoord door kwaadaardige weerwolven. De brave burgers probeerden tijdig te ontdekken wie zijn buren op de menukaart had staan. De weerwolven probeerden een lynchpartij te vermijden. White Goblin Games kwam 10 jaar later met de door Bezier Games gepimpte variant Weerwolven & Waaghalzen. Deze versie kende een grote hoeveelheid rollen, nieuwe facties en andere varianten. Ondertussen had de Japanse spelauteur Akihisa Okui het spelsysteem door een minimalistische molen gedraaid en het compacte spel One Night Werewolf afgeleverd. Bezier Games kon ook hier het pimpen niet laten en vulde de minimale aanpak in twee stappen aan met nieuwe rollen. Bij de Goblins kennen we het resultaat van deze minimale maximalisatie als 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen en 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen: Dageraad.

Eerstgenoemde set bevat 12 verschillende rollen, waarvan sommigen meerdere keren voorkomen. De laatstgenoemde set bevat 11 nieuwe rollen en introduceert artefactfiches, waarmee je rollen kunt veranderen.

1nacht-dageraad-kaarten

Er zijn altijd drie rolkaarten meer dan er spelers meedoen. Iedere speler krijgt aan het begin een eigen rolkaart, bekijkt hem en legt hem gedekt voor zich op tafel. De niet verdeelde rolkaarten liggen gedekt in het midden. Een van de spelers is naast zijn rol ook nog de omroeper, die in volgorde de verschillende rollen moet omroepen. Ik ben niet zo gecharmeerd van deze dubbele functie en speel daarom het liefst met de gratis app. Dan krijg je een virtuele omroeper, inclusief een timer en sfeer verhogende geluiden.

In de nacht worden de verschillende rollen in de juiste volgorde geactiveerd en krijgen de spelers versnipperd hun informatie. Uiteraard mag je niet bewegen en geluid maken wanneer jouw rol niet aan de beurt is. De volgende morgen overleggen de spelers met elkaar, worden beschuldigingen geuit en schaamteloze leugens verteld. Omdat sommige rollen de kaarten van spelers kunnen veranderen, is deze discussie vaak niet gebaseerd op de juiste informatie.

1nacht-weerwolven-kaarten

Dan is het tijd voor een ouderwetse lynchpartij. Iedere speler wijst tegelijk een andere speler aan. Het doelwit met de meeste stemmen sterft. Hebben meer spelers de meeste stemmen, dan gaan ze samen de pijp uit. De dorpelingen winnen het spel wanneer er minstens één weerwolf sterft of wanneer er niemand sterft in een spel zonder weerwolven. Team Dolfje wint wanneer er minstens één weerwolf is en er geen weerwolven zijn gelyncht.

Ten slotte

Voor een pot Weerwolven met een goede spelleider mag je me wakker maken. Dit staat garant voor sfeer, spanning en boeiende groepsdynamiek (waaronder wraakgevoelens in latere rondes). Bij de 1 Nacht varianten is het allemaal wat compacter en simpeler. 1 Nacht speelt best lekker weg, zeker wanneer je de omroeper app gebruikt, maar het prikkelt mij wat minder dan ‘the real thing’. Een puppy is toch wat anders dan een grote, grommende gruwel. Liefhebbers van luchtige tussendoortjes kunnen 1 Nacht met een gerust hart op tafel leggen. Wanneer de bloeddorst (en de groep) wat groter is, zou ik de grote broer uit de kast pakken.

Auteurs: Ted Alspach & Akihisa Okui
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 3-10 (7)
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10 minuten