Goblins op Spiel

De Vlaamse spellenwinkel en webshop Adriaensen staat dit jaar voor de derde keer op Spiel. Je vindt hun stand in hal 4 (standnummer: 4D-104). Ook dit jaar verzorgen ze daar de verkoop van nieuwe spellen van White Goblin Games, waaronder kersverse najaarsreleases als Imhotep, Odin en Hellas. Op Boardgamegeek vind je een Geeklist met de aangeboden spellen, inclusief een link naar een voorbestelformulier.

wgg-spiel2016

Ik heb begrip voor de positie van Adriaensen. Het is voor deze winkelier een mooie kans om met een exclusief assortiment op een topevenement te staan. En de spelliefhebbers zijn ongetwijfeld blij met nieuwe titels voor scherpe prijzen (zo’n 30% onder de adviesprijs van de uitgever). Een win-winsituatie zou je op het eerste gezicht denken. Tegelijkertijd plaats ik vraagtekens bij de beslissing van de uitgever. Je kiest één winkel uit om fonkelnieuwe spellen te dumpen voor prijzen die de Nederlandse speciaalzaken nooit kunnen evenaren. Hiermee verstoor je de markt voor de andere winkels. Niet alleen door de directe concurrentie van de Belgische beursprijzen, maar ook door het creëren van een misvormd beeld van de waarde van een nieuw spel. De Nederlandse speciaalzaken staan vermoedelijk niet te juichen voor deze aanpak.

Ik vind het verder jammer dat belangrijke nieuwe releases niet worden ingezet als beursprimeur voor het Spellenspektakel. Maar wie weet, hebben de Goblins voor die beurs ook wat leuks in de pijpleiding. Volgens de tamtam wordt er immers gewerkt aan een luxe versie van Sushi Go! en Nederlandstalige edities van de, blijkbaar door 999 Games afgewezen, Hans im Glück titels Dynasties en Star Wars Carcassonne.

Meer informatie: