Nieuwe familiespellen van HABA

De Duitse uitgever HABA geeft dit najaar een vervolg aan de vorig jaar opgestarte familiespellenlijn, met drie nieuwe spellen en een uitbreiding van het bordspel Avonturenland. In Duitsland worden de nieuwe spellen medio oktober gepresenteerd op de beurs Spiel 2016 in Essen. Ook de Nederlandstalige edities worden binnen een paar weken verwacht. De vertegenwoordiger van HABA voor de Benelux heeft me van de week kort langs de nieuwe titels geleid.

abenteuerland-uitbr-boxDe uitbreiding van Avonturenland bevat drie nieuwe modules. In het eerste avontuur is de prinses van Avonturenland ontvoerd. De spelers ondernemen een queeste, waarbij ze eerst vijf verschillende sleutels moeten verzamelen alvorens ze de prinses kunnen bevrijden. Het tweede avontuur is coöperatief, waarbij de spelers moeten samenwerken om vreselijk sterke mistmonsters op tijd te verslaan. Bij het derde avontuur ligt het speelbord vanaf het begin vol met de bekende fiches en poppetjes, speelt de nieuwe speelfiguur van de koning een sturende rol en strijden de spelers om allerlei meerderheden. Ik was al zeer gecharmeerd van Avonturenland, deze uitbreiding lijkt het speelplezier alleen maar te vergroten.

avonturenland-uitbreiding


lady-richmond-boxLady Richmond is een biedspel, waarbij een nalatenschap moet worden verdeeld. Deze bestaat uit speelkaarten met pluspunten, minpunten en een paar ontregelende acties. Iedere speler heeft ook nog drie fiches, waarmee hij wat trucs kan uithalen. De kaarten worden gedekt op het ronde speelbord aangeboden en pas gaandeweg omgedraaid. Uiteraard is het zaak om de medespelers te verlokken tot te hoge biedingen, om daarna zelf voor een prikkie te kunnen toeslaan. Zo’n uitputtingstactiek is niet zonder risico, omdat een actiekaart de verkwisters van vers kapitaal kan voorzien.

lady-richmond-bord

Lady Richmond is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.


picassimo-boxPicassimo is een partyspel uit de familie der Pictionary-achtigen. De spelers krijgen opdrachten, die ze vervolgens als herkenbare tekening op hun bordje moeten kliederen. En dan wordt het grappig, omdat de bordjes uit losse delen bestaan, die eerst nog even door elkaar worden geschud. Zie van de dan getoonde tekeningen maar iets herkenbaar te maken. Een leuke twist op een bekend idee.

picassimo-speelsituatie

Picassimo is geschikt voor 3-6 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.


meduris-boxHet bordspel Meduris is ontworpen door Stefan Dorra en Ralf zur Linde. Het spel is geïllustreerd door de van 7 Wonders bekende Miguel Coimbra. Het speelbord toont in het midden vier gebieden waar vier grondstofsoorten worden gewonnen. Deze heb je nodig om op de omringende cirkel hutten te bouwen, die bij het bezoek van een rondreizende druïde punten opleveren. Daarbij kunnen lange ketens veel punten genereren, wanneer je de vereiste grondstoffen kunt inleveren. De grondstoffen verdien je enerzijds via een dobbelsteenworp, maar vooral ook door het geschikt inzetten van je werkers op de grondstofvelden. Om gevaarlijke lange ketens van hutten te verbreken, kun je tempels inzetten. Jouw bouwactiviteiten in de diverse zones leveren runefiches op, die ook nog eens aardig wat punten genereren. Grondstoffen verzamelen, plannen, elkaar in de weg zitten, bouwen en scoren… dat klinkt als een spel waar ook een veelspeler even naar zou moeten kijken.

meduris-bord

Meduris is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 75 minuten.

Meer informatie: