Spiel des Jahres 2016: Codenames

spieldesjahresDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres van 2016 bekendgemaakt, de zowel kwalitatief als commercieel belangrijke Duitse prijs voor het beste familiespel. De winnaar van 2016 is CODENAMES. Dit legspel is ontworpen door Vlaada Chvátil. Codenames wordt uitgegeven door Czech Games Edition, de Nederlandse editie door White Goblin Games. De andere genomineerden waren IMHOTEP en KARUBA.

codenames-nl-boxBij Codenames spelen twee teams tegen elkaar. Elk team heeft een meesterspion die de ware identiteit van de spionnen kent. Er liggen 25 kaarten op tafel, waarop telkens één woord is afgebeeld. Op de achterkant vind je de kleur. De meesterspion weet welke woorden bij welk team horen. Het startende team moet 9 woorden raden, het andere team 8, zonder spionnen van de tegenpartij aan te wijzen. En de huurmoordenaar wil je al helemaal niet tegenkomen. De meesterspion geeft een aanwijzing, waarmee hij zijn teamleden naar de te raden codenamen probeert te leiden. Er is ook een variant voor twee of drie spelers. Codenames is geschikt voor 2-8 spelers vanaf 10 jaar. De speelduur bedraagt ongeveer 15 minuten.

Commentaar: ik vind Codenames een prachtig spel, dat qua regels toegankelijk genoeg is voor een familiespel. Toch zou ik het spel zelf niet belonen met de hoogste eer voor een familiespel. Ik vind de combinatie van een lekkernij voor taalliefhebbers en de wenselijkheid van een grote groep spelers niet zo goed passen in het stramien van het ideale familiespel. Imhotep was in mijn optiek meer een licht Kennerspiel. De in mijn optiek ideale winnaar was Karuba.

Meer informatie: