Potion Explosion

potion-explosion-boxPotion Explosion is een nieuw bordspel van 999 Games, waarin gekleurde glazen knikkers op een innovatieve manier de spelmotor vormen. De spelers moeten met deze knikkers toverdrankjes brouwen. Dit zijn kleine kartonnen bordjes in de vorm van een fles, met gekleurde uitsparingen voor de knikkers die je tijdens jouw beurten verzamelt. Voltooide drankjes leveren aan het einde van het spel winstpunten op en zijn tijdens het spel goed voor leuke bonussen.

Het centrale speelveld bestaat uit een kartonnen knikkerbord met vijf banen, die aan het begin worden gevuld met 80 knikkers in vier kleuren. Per baan zijn alleen de eerste acht knikkers bereikbaar. Er zijn 64 toverdranken in acht soorten, waarvan elk spel zes soorten meedoen. Elke toverdrank heeft meerdere gekleurde uitsparingen voor de bijpassende knikkers. Iedere speler begint het spel met twee toverdranken, die hij op de gasbranders van zijn spelerbordje plaatst. Het spelerbordje bevat ook nog een laboratoriumfles, waarop je drie knikkers kunt bewaren tot een volgende beurt.

potionexplosion-knikker

De actieve speler moet in zijn beurt één knikker uit een van de banen pakken. Botsen daardoor twee knikkers met dezelfde kleur op elkaar, dan ontstaat een explosie. Dan mag je alle verbonden knikkers van die kleur ook uit de baan nemen. Botsen dan weer knikkers met eenzelfde kleur op elkaar, dan mag je ook deze knikkers pakken. Zo’n kettingreactie kan je veel knikkers opleveren. Je mag in jouw beurt ook nog een hulpfiche nemen, waarmee je zonder een explosie te veroorzaken een knikker mag pakken. Omdat dit je twee winstpunten kost, doe je dit eigenlijk alleen om een mooie kettingreactie voor te koken.

Voorbeeld: pak een rode knikker uit de tweede baan van rechts. De drie gele knikkers exploderen, die mag je dus ook pakken. Ten slotte veroorzaken de twee zwarte knikkers een tweede explosie. Per saldo ben je zes knikkers rijker.

De verzamelde knikkers leg je in de bijpassende uitsparingen van jouw toverdrankjes. Wanneer een toverdrank is voltooid, gaan de knikkers terug naar de knikkerbanen. Het drankje bewaar je onder jouw spelerbordje. Aan het einde van jouw beurt kies je een vervangende toverdrank, die je op jouw gasbrander plaatst.

Een voltooid drankje is aan het einde van het spel goed voor de afgebeelde winstpunten en tijdens het spel voor een eenmalige bonusactie. Met zo’n bonusactie kun je bijvoorbeeld extra knikkers uit de banen nemen zonder een explosie te veroorzaken. Hiermee kun je aan het begin van jouw beurt de uitgangspositie voor een spectaculaire kettingreactie opzetten. Met een andere bonus kun je bijvoorbeeld knikkers van een medespeler stelen of knikkers als jokers inzetten. Met de drankjes kun je ook nog eens winstpuntfiches verdienen, door setjes van vijf verschillende of drie gelijke drankjes te verzamelen.

Het spel eindigt na de ronde waarin het laatste winstpuntfiche is genomen of de voorraad toverdranken is verbruikt. Dan salderen de spelers de punten op hun voltooide toverdrankjes, winstpuntfiches en hulpfiches. De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

Voor de eerste kennismaking met Potion Explosion vroeg ik me af of het spel meer zou zijn dan een kunstje met knikkers. Na de eerste pot was ik gerustgesteld, dit is een leuk en vlot verzamelspelletje met een bijzonder spelmechanisme. Plannen op de lange termijn heeft geen zin (al heb je met twee spelers wat meer vat op de knikkers), maar gevoel voor tactiek helpt je zeker verder. Je kunt het geluk een handje helpen door de inzet van hulpfiches en de juiste toverdrankjes. Je kunt de medespelers een beetje dwarszitten door knikkers te stelen of een belangrijke combo uit de knikkerbaan te halen. Al met al een geslaagd familiespel, dat zich ook als tussendoortje voor veelspelers niet hoeft te schamen. Het doet me deugd dat 999 Games dit leuke spel uit het internationale aanbod heeft gevist. Dit is een aanwinst voor hun familiecatalogus.

Potion Explosion is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2016.

Auteur: Silva, Crespi & Castelli
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMNOX
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten