Spiel der Spiele 2016

Het legspel Kerala is vandaag gekroond tot het Spiel der Spiele van 2016. Deze Oostenrijkse spellenprijs wordt sinds 2001 uitgereikt door de Wiener Spiele Akademie. Kerala is een ontwerp van Kirsten Hiese en wordt uitgegeven door Kosmos. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

kerala-sds-2016

Iedere speler start met twee olifantjes die op een starttegel met dezelfde kleur staan. Een steeds wisselende startspeler trekt blind vier nieuwe kaartjes uit een stoffen zak. Daar kiest hij er eentje van uit, verbindt deze met een tegel waarop één van zijn olifanten staat en beweegt vervolgens de olifant naar de nieuwe tegel. Dan is de volgende aan de beurt, die uiteraard minder keus heeft – hoe verderop je in de rij zit, hoe groter de kans is dat je een tegel krijgt die je niet kunt gebruiken. Het is de bedoeling dat je aan het einde van het spel van elk van de vijf kleuren een groep met een of meer tegels hebt liggen. Mis je een kleur, krijg je strafpunten. Bovendien mag je van jouw eigen kleur slechts twee groepen bezitten en van elke andere maar één. Iedere tegel van een kleur die je zo ‘te veel’ hebt, betekent ook weer strafpunten. Gelukkig zijn er ook bonuspunten. Op sommige tegels staan een, twee of drie olifantjes die evenveel bonuspunten waard zijn. En er zijn tegels met twee kleuren in omloop, die mits juist aangelegd zelfs vijf punten opleveren. Wie totaal vastloopt, hoeft (nog) niet te wanhopen. Je mag maximaal twee keer passen en er zijn ook twee soorten tegels in omloop waarmee je een olifant of een tegel mag verplaatsen. Een spelletje Kerala gaat vlot van de hand en duurt ongeveer een half uur. Er is natuurlijk de geluksfactor van wat er uit de zak komt en wat de anderen (meestal zeer bewust) voor je overlaten, maar dat mocht de pret niet drukken. (Spelbeschrijving: Bob Schubert)

Naast deze hoofdprijs hadden de Oostenrijkers nog meer te verdelen. Men vond het dit jaar nodig om de bekende categorieën met aanbevolen ‘Spiele Hits’ op te leuken met winnaars, die in goed Duits zijn voorzien van het predicaat ‘simply the best’. De Spiele Hits van 2016 zijn:

Hits voor kinderen:

 • Burg Flatterstein van Guido Hoffmann (Drei Magier Spiele) – simply the best.
 • Ausgefuchst van Thilo Hutzler (Noris Spiele).
 • Leo muss zum Friseur van Leo Colovini (Abacusspiele).
 • Raben schubsen van Marco Teubner (Moses Verlag).
 • Tropicano (Beleduc) .

Hits voor families:

 • Abenteuerland van Wolfgang Kramer & Michael Kiesling (Haba) – simply the best.
 • Die Omama im Apfelbaum van Andrea Kattnig & Klemens Franz (Piatnik).
 • Memory Das Brettspiel van Wolfgang Kramer & Michael Kiesling (Ravensburger).
 • Nitro Glyxerol van Luca Borsa & Andrea Mainini (Zoch Verlag).
 • Skull King Das Würfelspiel van Manfred Reindl (Schmidt Spiele).

Hits met vrienden:

 • Skye van Alexander Pfister & Andreas Pelikan (999 Games) – simply the best.
 • Codenames van Vlaada Chvátil (White Goblin Games).
 • Gum Gum Machine van Stefan Dorra & Ralf zur Linde (Huch!).
 • Magic: The Gathering Arena of the Planeswalkers van James D’Aloisio, Ethan Fleischer & Craig Van Ness (Hasbro).

Hits voor experts:

 • Mombasa van Alexander Pfister (The Game Master) – simply the best.
 • Dynasties van Matthias Cramer (Hans im Glück).
 • La Granja van Michael Keller & Andreas Odenthal (999 Games).
 • Signorie van Andrea Chiarvesio & Pierluca Zizzi (What’s your Game).

De fantasy award ‘Griffin Scroll’ gaat naar Epic PvP van Ryan Miller & Luke Peterschmidt (Pegasus) en Nebel über Valskyrr van Blazej Kubacki (NSKN).

Commentaar: ik heb Kerala niet gespeeld, dus verwijs ik je naar de eerste indruk van mijn goede vriend Bob. Avonturenland is een mooie aanvoerder van de familie hits; hetzelfde geldt voor Skye bij de vrienden en Mombasa bij de experts. Ik vind de introductie van ‘simply the best’ onverstandig. Hiermee leid je de aandacht af van de hoofdprijs en creëer je verwarring. Simpelweg het beste spel, maar toch niet de grote winnaar? Leg dat maar uit aan het grote publiek.

Meer informatie: