Gesjaakt

gesjaakt-boxGesjaakt is een vlot en toegankelijk biedspel voor drie tot vijf spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 33 speelkaarten (met een waarde van 3-35) en 55 plastic fiches. De stapel speelkaarten wordt geschud, waarna negen kaarten ongezien worden verwijderd. De resterende kaarten worden als gedekte stapel op tafel gelegd. Aan het begin van het spel ontvangt iedere speler elf fiches en wordt de bovenste kaart van de stapel omgedraaid.

De startspeler heeft de volgende keuze. Hij neemt de omgedraaide kaart en legt deze open voor zich op tafel, of hij weigert de kaart en legt er een van zijn fiches op. De volgende speler heeft dezelfde keuze: de kaart nemen of een fiche afgeven. Als je in de loop van het spel jouw fiches hebt verbruikt, word je vanzelf gedwongen om kaarten te nemen. Als een speler uiteindelijk de aangeboden kaart kiest, ontvangt hij tevens de op deze kaart afgelegde fiches. Deze speler start een nieuwe biedronde door de volgende kaart van de stapel om te draaien. Er wordt doorgespeeld tot de stapel is uitgeput. De verzamelde kaarten leveren aan het einde van het spel het afgebeelde aantal minpunten op, resterende fiches zijn elk één pluspunt waard.

gesjaakt-speelmateriaal

Als jouw collectie kaarten een reeks opeenvolgende getallen bevat, krijg je alleen minpunten voor de laagste kaart in deze reeks! Deze extra regel injecteert een simpel spelsysteem met een lading pit. Hierdoor kun je een voor jou veilige kaart een paar rondjes langs de medespelers laten maken, om hen de nodige fiches af te troggelen. Er is niets zo leuk als je medespelers een oor aannaaien.

Ten slotte

Wat is de kracht van eenvoud? In dit geval veel speelplezier met minimale middelen. Dit spelletje is zo simpel, dat je jezelf bijna afvraagt waarom jij het niet hebt bedacht. Gesjaakt is uiteraard zeer lichte kost, maar hoort wat mij betreft thuis in de top van deze categorie. Ik zou niet wachten tot iemand je dit spel schenkt. Koop het, speel het en geniet ervan!

gesjaakt-tin

De Nederlandse editie is al een jaar of acht op de markt, maar was vreemd genoeg gedurende die tijd niet altijd verkrijgbaar. In het voorjaar van 2016 verscheen een nieuwe druk met een frisse blauwe cover, vergezeld door een mini-versie in een blikje (met wat minder kaartjes en fiches).

Auteur: Thorsten Gimmler
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten