Spiel des Jahres 2016: nominaties

spieldesjahres-logoDe Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2016 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De jury reikt drie hoofdprijzen uit. Het beste familiespel wordt op maandag 18 juli 2016 in Berlijn uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste expertspel wordt op dezelfde dag en plaats verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt op maandag 20 juni 2016 in Hamburg uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2016 zijn:

  • CODENAMES van Vlaada Chvátil, Czech Games Edition (White Goblin Games).
  • IMHOTEP van Phil Walker-Harding, Kosmos.
  • KARUBA van Rüdiger Dorn, Haba.

Op de Empfehlungsliste staan dit jaar de volgende aanbevolen familiespellen: Animals on Board, Die fiesen 7, Krazy Wordz, Qwinto en Spyfall.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2016 zijn:

  • (ISLE OF) SKYE van Alexander Pfister en Andreas Pelikan, Lookout Spiele (999 Games).
  • PANDEMIC LEGACY – SEASON 1 van Matt Leacock en Rob Daviau, Z-Man Games.
  • T.I.M.E STORIES van Manuel Rozoy, Space Cowboys.

Op de Empfehlungsliste worden dit jaar drie spellen aanbevolen: 7 Wonders: Duel, Blood Rage en Mombasa.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2016 zijn:

  • LEO MUSS ZUM FRISEUR van Leo Colovini, Abacusspiele.
  • MMM! van Reiner Knizia, Pegasus Spiele.
  • STONE AGE JUNIOR van Marco Teubner, Hans im Glück (999 Games).

Op de Empfehlungsliste staan de zeven aanbevolen kinderspellen die het net niet hebben gehaald: Burg Flatterstein, Burg Schlummerschatz, Die geheimnisvolle Drachenhöhle, Dschungelbande, Harry Hopper, Mein Schatz en Sag’s mir! Junior.

Op de website van de Spiel des Jahres jury vind je twee uitgebreide toelichtingen:

Mijn commentaar:

De internationale hypes van de huidige jaargang, Codenames, Pandemic Legacy en T.I.M.E. Stories zijn prominent aanwezig op de rode en de grijze lijst, aangevuld met drie traditionelere gezelschapsspellen. Voor de rode lijst gok ik op Codenames, al leg ik zelf liever een van de anderen op tafel. Op de grijze lijst is met Mombasa ook dit jaar een favoriet van de veelspelers gesneuveld omdat het spel te gecompliceerd is voor een Kennerspiel. Van het grijze trio zet ik mijn geld op Skye. Van de kinderspellen weet ik te weinig om mijn eigen voorkeur uit te spreken. Nederlandse winkeliers zijn goed te spreken over Stenen Tijdperk Junior, in Duitsland staat Leo er goed op.

Meer informatie: