Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2016

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2016 bekendgemaakt. In de categorie familiespellen gaan de nominaties naar Avonturenland, Codenames en Quadropolis. Bij de expertspellen gaan de nominaties naar De Alchemist, Haspelknecht en In de Voetsporen van Marco Polo.

banner-nominaties-2016

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. Een vakjury van 9 experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De genomineerden in de categorie Nederlandse Spellenprijs – familie:

  • Avonturenland, een bordspel voor 2-4 avonturiers, ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling en uitgegeven door Haba.
  • Codenames, een partyspel voor 2-8 spionnen, ontworpen door Vlaada Chvátil en uitgegeven door White Goblin Games.
  • Quadropolis, een bordspel voor 2-4 stedenbouwers, ontworpen door François Gandon en uitgegeven door Days of Wonder (distributie: Tactic).

De genomineerden in de categorie Nederlandse Spellenprijs – experts:

  • De Alchemist, een bordspel voor 2-4 alchemisten, ontworpen door Matúš Kotry en uitgegeven door The Game Master.
  • Haspelknecht, een bordspel voor 2-4 mijnwerkers, ontworpen door Thomas Spitzer en uitgegeven door Quined Games.
  • In de voetsporen van Marco Polo, een bordspel voor 2-4 reislustige koopmannen, ontworpen door Simone Luciani en Daniele Tascini, uitgegeven door 999 Games.

Bekendmaking winnaars

Deze zomer komt de jury bijeen om de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in de beide categorieën te bepalen. Op zaterdag 17 september worden de winnaars bekendgemaakt op de Ducosim spellenbeurs in de AFASzaal van De Flint te Amersfoort. Dit is later dan vroeger gebruikelijk, omdat de jury wil aanhaken bij het hoogseizoen in spellenland.

De Nederlandse Spellenprijs wordt op zaterdag 12 november uitgereikt op het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 12 en 13 november 2016 in het Beursgebouw te Eindhoven.

Over de Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs van Nederland voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om  de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit 9 onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, recensenten en leden van spelverenigingen. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Meer informatie: