OMG, nog meer nieuwe spellen van 999 Games

999 Games is eind vorige week begonnen met de uitlevering van twee nieuwe spellen, het legspel Skye van Alexander Pfister & Andreas Pelikan en het kaartspel OMG van Alexander Pfister.

skye-boxIn Skye bouwen de spelers hun eigen Schotse landschapje met bergen, velden en meren. Op de tegels vind je allerlei symbolen, die aan het einde van de rondes en bij de eindtellingen punten opleveren. Iedere speler trekt elke ronde drie tegels uit een zak, die hij voor zijn zichtscherm aanbiedt. Achter het scherm wijs je aan twee tegels een bedrag toe, de derde tegel gaat ongebruikt terug in de zak. Dan gaan de schermen omhoog en mag iedere speler in volgorde één tegel van een medespeler kopen voor de aangegeven prijs. Heb je na dit verkooprondje nog onverkochte tegels, dan mag je deze houden, maar moet je jouw vraagprijs in de bank leggen. Vervolgens leggen de spelers hun tegels aan hun landschapjes. De ronde wordt afgesloten met een puntentelling, die is gebaseerd op een mix van aan het begin getrokken scoretegels (bijv. het meeste geld of een bepaalde configuratie van tegels). Elke scoretegel komt daarbij een paar keer terug. Na vijf of zes rondes volgt een eindtelling. De eerste potjes met de Duitse editie zijn mij goed bevallen. De distributie van de tegels is een leuk systeem, dat het beheer van je geldvoorraad belangrijk maakt. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 60 minuten. [info]

OMG-boxOMG (O mijn goederen!) is een handelsspel met 110 kaarten, waarbij de spelers in de Middeleeuwen als ambachtslieden lucratieve productieketens proberen op te zetten. De speelkaarten zijn multifunctioneel. Je gebruikt ze als grondstof, gebouw of geproduceerde producten. Het is zaak om gebouwen stichten waarmee je steeds meer en betere producten produceert. Een ronde bestaat uit een aantal stappen. Iedere speler trekt eerst twee nieuwe handkaarten. Dan wordt de eerste helft van het open aanbod aan marktkaarten zichtbaar. Vervolgens moet iedere speler op basis van deze informatie simultaan beslissen in welk gebouw hij wil werken en welk gebouw hij straks wil bouwen. Daarna wordt de rest van de marktkaarten omgedraaid. Ten slotte gaan de spelers produceren, bouwen en/of een assistent inhuren. Om te kunnen produceren, moeten de vereiste grondstoffen in de markt aanwezig zijn of door grondstoffen uit je hand worden aangevuld. Slaag je hierin, dan activeer je het gebouw en kun je nog meer produceren met handkaarten en/of halffabricaten van andere gebouwen. Dit stelt je in staat om steeds betere goederen te produceren en dure gebouwen te bouwen. Elke ronde probeer je weer opnieuw om de in de markt liggende grondstoffen (waarvan je bij het plannen slechts de helft hebt gezien) zo effectief mogelijk in te zetten. Het spel eindigt in de ronde waarin een speler zijn achtste gebouw heeft gebouwd. Dan krijg je o.a. punten voor je gebouwen. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. In de doos vind je verder een regelvariant die de geluksfactor reduceert. [info]

tiny-tins-rijtje

Volgende week wordt tijdens de Libelle Zomerweek in Almere de nieuwe spellenreeks Tiny Tins gelanceerd, die bij de aftrap uit vier miniversies van populaire 999 Games titels bestaat. Vanzelfsprekend krijgt de blikvanger Regenwormen een tweede leven in blik. Deze dobbelklassieker wordt vergezeld door het uitdagende reactiespel SET, het toegankelijke blufspel Love Letter en het kostelijke biedspel Gesjaakt. [info]

Meer informatie: