Alea – voorjaar 2016

Ravensburgerdochter Alea gaat dit voorjaar van start met een nieuwe kaartspellenreeks. De eerste twee titels zijn inhoudelijk niet bijster innovatief, maar bewerkingen van eerder uitgebrachte spellen. Stefan Feld’s bordspel Die Burgen von Burgund is eind februari omgebouwd tot Die Burgen von Burgund – Das Kartenspiel. Het Kennerspiel des Jahres Broom Service van Andreas Pelikan & Alexander Pfister wordt eind april omgetoverd tot een vlot kaartspel. Laatstgenoemde mutatie is helemaal bijzonder, omdat Broomservice zelf al een bewerking van het kaartspel Wie verhext! was.

burgund-kartenspiel-coverDie Burgen von Burgund – Das Kartenspiel duurt vijf rondes, waarin de spelers telkens zes actiekaarten uitspelen. Elke actiekaart toont een dobbelsteenworp (1-6), die bij de helft van de acties een rol speelt. Je kunt hiermee één kaart uit het open aanbod nemen en in jouw werkplaats plaatsen. Met een andere actie verhuis je een kaart van jouw werkplaats naar jouw koninkrijk. Die levert dan meteen een bonus op en aan het einde van het spel winstpunten, wanneer hij deel uitmaakt van een trio kaarten met dezelfde kleur. Je kunt goederen verkopen voor winstpunten en zilver, arbeiders inhuren om dobbelsteenwaardes te manipuleren, zilver verzamelen of kaarten inleveren om puntjes te sprokkelen. Wanneer je jouw acties goed plant, kun je onderweg lucratieve bonussen verdienen. Met een ruime zilvervoorraad kun je extra acties kopen, waarmee je goede zaken kunt doen.

burgund-karten

De auteur heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk elementen uit het bordspel naar dit kaartspel te vertalen, maar het vormen van gebieden op een speelbord is in deze vorm uiteraard niet aan de orde. Dit kaartspel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ong. 60 minuten.

broomservice-kartenspiel-coverIn Broom Service – Das Kartenspiel krijgt iedere speler een toevallig samengestelde set heksenkaarten, waarmee hij toverdrankjes moet brouwen. Elke heks brouwt hier volgens dezelfde spelregels. Aan het begin van elk van de vier rondes zoek je een paar heksenkaarten uit. Een laffe heks brouwt veilig één drankje, de moedige zijde van de heks is goed voor drie drankjes…….. wanneer de medespelers geen roet in het eten gooien. Veel drankjes van dezelfde soort leveren de meeste punten op. Je kunt ook punten verdienen met de openliggende opdrachten, die je met verschillende drankjes kunt bemachtigen. Dit kaartspel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Meer informatie: