Kosmos – voorjaar 2016

De Duitse uitgever Kosmos heeft zoals gebruikelijk een flinke hoeveelheid nieuwe spellen voor het voorjaar aangekondigd. Ik beperk me hier tot de volgende selectie.

imhotep-boxImhotep is een bordspel van Phil Walker-Harding, de auteur van Cacao. De spelers zijn Egyptische bouwmeesters. In de zes rondes van het spel vervoeren ze houten bouwstenen per boot, om daarmee vijf monumenten te bouwen. Tijdens je beurt kies je één van vier acties: nieuwe stenen bemachtigen, stenen op een boot laden, een boot naar een monument varen of een actiekaart spelen. Uiteraard word je daarbij gehinderd door medespelers die het nodig vinden om hun eigen plannen met de boten uit te voeren. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten. Imhotep wordt in maart uitgebracht. Productinformatie.

Stefan Dorra’s Alles im Eimer is een gepimpte heruitgave, die in Nederland als Cup King al een tijdje verkrijgbaar is bij 999 Games. Je bouwt met gekleurde cups jouw eigen driedimensionale piramide. Je speelt een of meer kaarten in één kleur om je linker- of rechterbuurman aan te vallen. Hij moet ter verdediging kaarten van dezelfde kleur met een hogere waarde spelen. Lukt hem dat, dan verlegt hij de aanval naar zijn buurman. Wie zich niet kan verdedigen, moet een cup uit zijn piramide tikken met alle gevolgen van dien. Is jouw piramide volledig ingestort, dan wint de speler die de meeste cups over heeft. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Productinformatie.

kerala-boxKerala draait om een festival met versierde olifanten. Je bouwt een festivalterrein met gekleurde olifanttegels, die je uit een zak trekt. Het is zaak om per kleur maar één veld te vormen, anders krijg je strafpunten. Die krijg je ook voor ontbrekende kleuren. Pluspunten verdien je met de olifanten op jouw tegels. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Kerala wordt in maart uitgebracht. Productinformatie.

Pentago Jubliäum is een heruitgave van het abstracte tweepersoonsspel uit 2007. Het speelbord bestaat uit vier bordstukken met elk negen uitgeholde velden. Daarop plaatsen de spelers hun kogels. De speler die als eerste vijf eigen kogels op een rij weet te krijgen, is de winnaar. Er is een complicerende factor waarmee je goed rekening moet houden: als je een kogel hebt gespeeld, moet je een van de vier bordstukken 90 graden draaien. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Productinformatie.

DC Superhelden is de – verrassende – Duitse versie van het DC Comics Deck-Building Game, dat in 2012 door Cryptozoic Entertainment op de markt is gebracht. Ik heb ooit een paar potjes gespeeld, liep er niet warm voor en ben uiteindelijk voor Legendary: Marvel gevallen. Productinformatie.

Catan – das Duell is de volgende nieuwe naam van het Catan tweepersoonsspel. Afgezien van een houder voor de kaartjes lijken er geen noemenswaardige aanpassingen te zijn. Productinformatie.

schmuggler-boxSchmuggler is een bordspel van Klaus en Benjamin Teuber. De spelers proberen zich via een wedstrijd te kwalificeren als smokkelaar. Je verstopt smokkelwaar in een balletje klei, die je vervolgens vanaf een rolbaan door een gat in een schutting moet zien te krijgen. Daarna worden de kleibolletjes op grootte gesorteerd. Dan zegt de controleur wat hij in een bolletje verwacht aan te treffen, om dit vervolgens te controleren. Afhankelijk van een goede of foute voorspelling levert dit een van de betrokkenen een smokkelfiche op, waarvan je er meerdere nodig hebt om het spel te winnen. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Schmuggler wordt in maart uitgebracht. Productinformatie.

Glupschgeister is een kinderspel van Jens-Peter Schliemann en Bernhard Weber. De spelertjes moeten de juiste spookjes zien te verzamelen, die rondzwemmen in een meer. Om het lastig te maken, lijken ze erg op elkaar. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 5 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Glupschgeister wordt in maart uitgebracht. Productinformatie.

Dschungelbande is een geheugenspel voor kinderen. De spelertjes schuiven dierentegels in een rivier. Ze moeten daarbij onthouden wat waar ronddobbert, opdat ze de juiste tegels naar voren weten te krijgen. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 5 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Dschungelbande wordt in maart uitgebracht. Productinformatie.

De Duitse Catan: Big Box bevat het basisspel, de uitbreiding voor vijf en zes spelers, het scenario Beste Freunde, de mini-uitbreiding Die Helfer, en de scenario’s Mallorca en Deutschland (incl. speelstukken met bezienswaardigheden. Deze Big Box wordt in augustus uitgebracht. Productinformatie.

Hot Wheels is een vlot racespel voor kinderen. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 6 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Hot Wheels wordt in april uitgebracht. Productinformatie.

Europa is Günter Burkhard’s Finden Sie Minden in een nieuwe setting. Productinformatie.

Drecksau: Sauschön is een uitbreiding van Drecksau. Productinformatie.

Het Eye Know Mitbringspiel is een zelfstandig speelbaar triviaspel, maar ook een uitbreiding van Eye Know. Productinformatie.

Halt mal kurz is een pestspelletje dat is gebaseerd op een boekenreeks. Productinformatie.

Die drei !!!: Geheimnis der alten Villa is een coöperatief dobbelspel. Productinformatie.

Connis erste Spiele is een spellenverzameling voor piepjonge spelertjes. Productinformatie.

Meer informatie: