De tweede Goblingolf van 2016

Vlak voor de kerst presenteerde White Goblin Games een handvol nieuwe spellen voor 2016. De eerste spellen zijn amper op de markt, of de tweede releasegolf wordt al aangekondigd. De Goblins hebben er duidelijk zin in.

sint-petersburg-2016-boxSint Petersburg is de in een nieuwe jas gestoken Deutsche Spielepreis winnaar van 2004, waarvan de oorspronkelijke Nederlandstalige editie door 999 Games werd uitgebracht. Het basisspel is nu uitgebreid met een vijfde marktfase, bevat materiaal voor een vijfde speler en is uit te breiden met zes extra modules. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten. Sint Petersburg wordt in week 5 verwacht.

hong-box Hong is de tweede titel in de samenwerking van de Goblins en de Spaanse spelauteur/uitgever Néstor Romeral Andrés. De spelers delen een voorraad tegels met koppen en lichaamsdelen van een Chinese draak. Een ‘hong’ is een rechte lijn van een of meer delen met een drakenkop aan elk uiteinde. De ene speler probeert minstens 15 hongs te vormen, terwijl de tegenstander dit moet voorkomen. Dit spel is geschikt voor twee spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Hong wordt in week 7 verwacht.

clownface-boxClown Face is een reactiespel voor kinderen. In het midden van de tafel liggen drie kleurkaarten (rood, geel en blauw), die zijn omringd door vijf clownkaarten (hoofd, handen en voeten). De dubbelzijdige speelkaarten vormen een trekstapel, waarvan er drie worden omgedraaid. De derde kaart bepaalt hoe de spelers deze kaarten kunnen winnen. Leg als eerste een hand op de juiste kleur en een hand op het juiste lichaamsdeel. Heb je het goed, dan win je de kaarten voor je scorestapel. Heb je het fout, dan moet je een eerder gescoorde kaart inleveren. Dit spel is geschikt voor 3-6 spelers vanaf 4 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten. Clown Face wordt in week 9 verwacht.

hartenkoningin-boxHet kaartspel De Hartenkoningin is bedacht door een zesjarig meisje en verder ontwikkeld met hulp van haar oudere zus en haar ouders. Op tafel liggen 12 gedekte koninginkaarten, die je via actiekaarten probeert om te draaien, te verzamelen en/of van medespelers te stelen. Met verdedigingskaarten kun je jezelf beschermen. Het deck bevat ook nog 40 getalkaarten, die je in combinaties kunt afleggen om nieuwe kaarten te trekken. Je wint het spel door de vereiste combinatie aan koninginnen te verzamelen. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar (vreemd dat dit geen 6 jaar is) en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. De Hartenkoningin wordt in week 11 verwacht.

crimson-crush-boxCrimson Crush is een nieuwe editie van Michael Schacht’s kaartspel Diabolo uit 2006. De volgende beschrijving is op laatstgenoemde gebaseerd. Op tafel liggen vijf aflegkaarten in verschillende kleuren. De actieve speler trekt een getalkaart van de stapel en legt een van zijn handkaarten naast de aflegkaart in de juiste kleur. De aan de rechterkant afgelegde kaarten tellen later als helden, de aan de linkerkant afgelegde kaarten als schurken. Zodra twee aflegkaarten zijn voltooid, eindigt het spel. Dan wordt per aflegkaart bepaald of daar de meeste helden of schurken zijn gespeeld. Dit levert dan plus- of minpunten op. Dit spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Crimson Crush wordt volgens de auteur in de loop van februari verwacht, van de uitgever heb ik hierover nog niets gehoord.

Matryoshkas is een kaartspel over het verzamelen van Russische matroesjka’s. De spelers handelen elke ronde met elkaar, om uiteindelijk de kostbaarste set te verzamelen. Matryoshkas is een ontwerp van de Braziliaanse spelauteur Sérgio Halaban. Dit spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. De releasedatum is mij niet bekend.

Kheops is een heruitgave van een tweepersoonsspel van Bruno Faidutti en Serge Laget uit 2011. De releasedatum is mij niet bekend.

In de pijpleiding zit ook nog een bewerkte heruitgave van het kaartspel Crooks. Naast aanpassingen van de waarde op sommige kaarten, is de Kingpin uit het spel geflikkerd, heeft de zakkenroller nieuwe regels en wordt met de Support Crew een nieuwe kaartsoort geïntroduceerd. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. De releasedatum is mij niet bekend.

Het bordspel Orléans wordt tegen het einde van het eerste kwartaal verwacht.

Meer informatie: