999 Games in de eerste maanden van 2016

999 Games heeft de komende maanden de nodige leuke spellen in de pijpleiding. Niet alles is al rijp voor een aankondiging. Ik beperk me vandaag tot de volgende titels.

Dit jaar ondergaat Carcassonne een cosmetische ingreep, waarbij de afbeeldingen op de tegels worden vervangen door cartooneske plaatjes. De achterkant van de tegels blijft hetzelfde, waardoor je oud en nieuw nog steeds kunt combineren. 999 Games loopt hierin mee met de Duitse uitgever Hans im Glück. Meer informatie: 999 Games.

qwirkle-cards-boxEind januari verschijnt Qwirkle Cards. Dit kaartspel met zes symbolen in zes kleuren is gebaseerd op het bekroonde legspel Qwirkle. Je vormt series van gelijke symbolen of kleuren en legt daartoe kaarten bij jouw eigen of bij andermans series aan. Je scoort pas wanneer je een serie van zes kaarten compleet maakt. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten. Meer informatie: 999 Games.

stenen-tijdperk-jr-boxIn februari verschijnt Huttenbouw & Avontuur, een juniorversie van Het Stenen Tijdperk. Je verzamelt grondstoffen om als eerste drie hutten te bouwen. Daartoe verplaats je jouw speelstuk over het speelbord en voert daar verschillende acties uit. Omdat er vaak gedekte fiches moeten worden omgedraaid, is het niet altijd duidelijk wat een bepaalde actie oplevert. Omdat de fiches in de loop van het spel weer worden teruggedraaid, moet je jouw geheugen aanspreken. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 5 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten. Meer informatie: 999 Games.

mijn-dorp-boxIn maart verschijnt Mijn Dorp, een spel dat aansluit op de topper Het Dorp, maar door zijn dobbelmechanismen toch een eigen spelbeleving kent. Je kiest elke beurt twee dobbelstenen, waarmee je een actie van de juiste waarde kunt activeren. Daarmee ontvang je meestal kaarten die je bij je eigen tableau legt. Hiermee breiden jouw actiemogelijkheden gaandeweg uit. Er zijn zes categorieën waarin je jouw dorp kunt ontwikkelen. Ook bij dit spel speelt tijd een belangrijke rol en eindigen dorpsbewoners onder de groene zoden. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van ong. 90 minuten. Meer informatie: 999 Games en Bob in Bochum.

skye-boxIn het legspel Skye bouwen de spelers hun eigen Schotse landschapje met bergen, velden en meren. Op de tegels vind je allerlei symbolen, die aan het einde van de rondes en bij de eindtellingen punten opleveren. Iedere speler trekt elke ronde drie tegels uit een zak, die hij voor zijn zichtscherm aanbiedt. Achter het scherm wijs je aan twee tegels een bedrag toe, de derde tegel gaat ongebruikt terug in de zak. Dan gaan de schermen omhoog en mag iedere speler in volgorde één tegel van een medespeler kopen voor de aangegeven prijs. Heb je na dit verkooprondje nog onverkochte tegels, dan mag je deze houden, maar moet je jouw vraagprijs in de bank leggen. Vervolgens leggen de spelers hun tegels aan hun landschapjes. De ronde wordt afgesloten met een puntentelling, die is gebaseerd op een mix van aan het begin getrokken scoretegels (bijv. het meeste geld of een bepaalde configuratie van tegels). Elke scoretegel komt daarbij een paar keer terug. Na vijf of zes rondes volgt een eindtelling. De eerste potjes met de Duitse editie zijn mij goed bevallen. De distributie van de tegels is een leuk systeem, dat het beheer van je geldvoorraad belangrijk maakt. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 60 minuten. 999 Games heeft de releasedatum van Skye nog niet bekendgemaakt.

Meer informatie: