Amigo’s voorjaarsreleases van 2016

De Duitse uitgever Amigo Spiele is er weer vroeg bij. De nieuwe collectie wordt begin januari uitgeleverd aan de winkels. Zoals gebruikelijk bestaat deze voorjaarsoogst vooral uit kinderspellen en toegankelijke kaartspellen.

dao-coverBij het kaartspel Dao ligt een stapel kaarten in vijf kleuren op tafel. Drie kaarten vormen een open rij. De actieve speler kiest één van twee acties: neem de open kaart direct naast de trekstapel en leg deze op je scorestapel, of voeg de bovenste kaart van de trekstapel toe aan de open rij. Is de totale waarde van de stapel 12 of minder, dan is je beurt voorbij. Is de waarde hoger, dan moet je deze kaarten op je scorestapel leggen. Aan het einde krijg je pluspunten voor de waardes van de verzamelde kaarten van één kleur, alle andere kaarten zijn per stuk één strafpunt waard. Dao is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

sack-coverBij Wolfgang Kramer’s reactiespel Schnapp den Sack ligt een gevulde zak midden op tafel. Daarnaast ligt een getalfiche, dat bepaalt wanneer je de zak moet grijpen. Er zijn vier soorten zakkaarten, elk met een eigen aflegrij. De actieve speler trekt een kaart van zijn stapel. Daarna moet iedereen snel vaststellen of met deze kaart het vereiste aantal symbolen wordt bereikt, door de kaart toe te voegen aan de juiste rij of door daar een andere kaart te bedekken. Heb je het goed, leg je de kaarten in die rij op je scorestapel. Heb je het fout, verhuist een kaart van je scorestapel naar je trekstapel. Schnapp den Sack is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

unter-spannung-coverMaureen Hiron’s Unter Spannung bestaat uit 73 kaarten met in de hoeken een waarde van 1-10 en in het midden een +/-1 (groen), +/-2 (geel) of +/-3 (rood). De kaarten worden verdeeld. Iedere speler trekt vier kaarten van zijn stapel. Daarna is het zo snel mogelijk afleggen geblazen, waarbij de bovenste kaart van de aflegstapel bepaalt wat erop mag komen te liggen. Is dit bijvoorbeeld een 5 met een +/- 3, dan mag je een 2 of een 8 afleggen. Iedereen speelt door elkaar. Unter Spannung is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

speed-diceBij Haim Shafir’s Speed Dice krijgt iedere speler een eigen set met acht dobbelstenen met letters en jokers. Ze gooien hun stenen tegelijkertijd en proberen met zeven stenen een of meer woorden te vormen. Meer woorden moet je als ‘kruiswoord’ neerleggen. Lukt dit, dan gooi je jouw achtste steen als eerste in de doos en verdien je de trofee, die je in drie stappen naar de winst leidt (zolang een medespeler ‘m niet tussentijds afpakt). Speed Dice is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

bauboom-coverBij BauBoom heeft iedere speler een eigen mierenheuvel met gekleurde bouwvelden. Het centrale speelbord toont een mierenstraat, waarop verschillende bouwtegels met dezelfde kleuren liggen. Je werpt twee dobbelstenen en verplaatst jouw kruiwagen met het resultaat van een of beide stenen. Land je op een bouwtegel, dan mag je deze gedekt inladen. Je moet opletten wat je verzamelt, want zodra je begint met bouwen, moet je alle tegels kunnen plaatsen. Kun je een tegel niet plaatsen, gaat die samen met een reeds gebouwde tegel terug naar de voorraad. Je wint door als eerste jouw heuvel te voltooien. BauBoom is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 5 jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Bij het kinderspel Flori Vielfraß krijgt iedere speler een rups, die uit een kop en drie gekleurde lichaamsdelen bestaat. Een gekleurde dobbelsteen bepaalt de beweging van de lichaamsdelen, waarbij je kunt profiteren van andermans worpen. Aldus verzamel je voedsel, waardoor jouw rups groeit en de finish bereikt. Flori Vielfraß is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 4 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

Quiddler Junior is een woordspel met speelkaarten. De spelers krijgen in de loop van het spel steeds meer letterkaarten. Hiermee moeten ze woorden vormen, om de kaarten af te kunnen leggen. Afgelegde kaarten leveren punten op. Met de meeste woorden en het langste woord verdien je bonuspunten. Quiddler Junior is geschikt voor 1-6 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Amigo viert in maart de twintigste verjaardag van de Duitse versie van Wizard met een verse jubileumeditie. Deze jubileumeditie bevat nieuwe illustraties en zes speciale kaarten, die volgens de uitgever alleen in deze editie verkrijgbaar zullen zijn. Amigo heeft voldoende reden voor dit feestje, van Wizard zijn alleen in Duitsland maar liefst 1.700.000 exemplaren verkocht.

SET-Enterprises vierde vorig jaar zijn 25-jarig jubileum met mini-versies van Set, Five Crowns, Quiddler en Karma. Amigo komt in maart met Duitstalige versies.

In maart verschijnt verder een gelimiteerde Kleiner Rabe Socke jubileumeditie van het reactiespel Halli Galli Junior.

Meer informatie: