Qwinto

qwinto-boxWhite Goblin Games heeft in het zuiden van Duitsland een moestuintje waar de leukste kleine spelletjes worden geteeld. In het recente verleden oogsten ze succes met het dobbelspelletje Qwixx. Dit najaar valt de appel niet ver van de boom met het nieuwe dobbelspel Qwinto. Met laatstgenoemde heeft Steffen Benndorf overigens geen bemoeienis, dit spel is ontworpen door Uwe Rapp en Bernhard Lach.

Iedere speler krijgt zijn eigen scoreblad met drie rijen (rood, geel en paars) met elk 9 velden. Deze velden vul je tijdens het spel met gedobbelde getallen. Je bent niet verplicht om de getallen in een bepaalde volgorde in te vullen, maar je moet wel rekening houden met de volgende regels. Binnen de rij van een kleur mag elk getal maar één keer voorkomen en moeten de getallen van links naar rechts oplopen. Tussentijdse gaten mag je later alsnog met de juiste getallen invullen. Binnen een kolom mag elk getal ook maar één keer voorkomen. In vijf van de kolommen vind je een veld met een afwijkend formaat. Het hierin genoteerde getal levert punten op wanneer de kolom volledig is gevuld.

qwinto-materiaal

De actieve speler kiest of hij met 1, 2 of 3 dobbelstenen wil gooien. Is hij niet tevreden met het resultaat dan mag hij het gekozen aantal stenen één keer opnieuw gooien. Alle spelers mogen het resultaat van de worp invullen in één van de velden op hun scoreblad. De rij moet dezelfde kleur hebben als één van de gegooide dobbelstenen. Kan de actieve speler het getal nergens invullen, dan moet hij een mislukte worp aankruisen.

Het spel is voorbij wanneer iemand twee rijen volledig heeft ingevuld of zijn vierde mislukte worp heeft aangekruist. Een onvoltooide rij levert 1 punt per gevuld veld op, een voltooide rij scoort het getal in het laatste veld. Een voltooide kolom scoort het getal in het bonusveld. Mislukte worpen leveren elk 5 strafpunten op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Ook nu blijkt het meeliften op het succes van het Nürnberger-Spielkarten-Verlag een verstandige keuze. Qwinto levert met een paar dobbelstenen en een scoreblokje heel veel speelplezier. Net als bij Qwixx doe je ook mee in de beurten van je medespelers. Maar Qwinto voegt daaraan het een en ander toe. Allereerst zijn de verticale scores zo belangrijk, dat het plaatsen van de getallen een uitdaging met meer aspecten wordt (Sudoku light). Daarnaast moet je hier de scorebriefjes van je medespelers goed in de gaten houden, zodat je dobbelsteencombinaties kunt kiezen waaraan zij weinig tot niets hebben. Wat is er leuker dan je eigen briefje te vullen, terwijl je jouw medespelers bewust scoremogelijkheden onthoudt?

Qwixx viel hier al in de smaak, maar Qwinto doet er een schepje bovenop. Dit is mijn luchtige dobbelhit van 2015.

Auteurs: Rapp & Lach
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten