Spellenspektakel 2015 – een terugblik

Nederlandse Spellenprijs

Op zaterdagmiddag werd voor de vijftiende keer de Nederlandse Spellenprijs uitgereikt. De huldiging vond ook dit jaar plaats in de bloedhete bar op de bovenverdieping van het beursgebouw. Aanwezig waren medewerkers van de winnende en genomineerde uitgevers, juryleden en andere genodigden.

in afwachting van de uitreiking

in afwachting van de uitreiking

Spellenprijs voorzitter Rian van Meeteren leidde de aanwezigen door de geschiedenis van de prijs, de relatie met het Spellenspektakel en de plannen voor de toekomst. Helaas had de bijbehorende presentatie te kampen met computerproblemen, waardoor uitgerekend het logo van de Spellenprijs verminkt in beeld kwam.

Jurylid Han Heidema, een van de oprichters van de Nederlandse Spellenprijs, verzorgde de huldiging van de winnaars. Dit deed hij met aandacht voor de winnende spellen, voor de auteurs en voor de uitgevers. Michael Bruinsma van 999 Games werd daarbij in het zonnetje gezet wegens het 25-jarig jubileum van 999 Games. Dit was Han’s laatste optreden als jurylid, hij is dit jaar met spellenprijspensioen gegaan.

De prijs voor het beste familiespel ging naar Splendor, een kaartspel voor 2-4 spelers over het zo voordelig mogelijk verzamelen van edelstenen. Het spel is ontworpen door Marc André en wordt uitgegeven door Space Cowboys (distributie: Tactic/Selecta). De prijs werd uitgereikt aan Maarten Heerze van Tactic.

Maarten Heerze en Han Heidema

Maarten Heerze en Han Heidema

juichen na afloop

juichen na afloop

De prijs voor het beste expertspel ging naar Concordia, een bordspel voor 2-5 spelers over de ontwikkeling van een Romeins handelsimperium. Het spel is ontworpen door Mac Gerdts en wordt uitgegeven door 999 Games. De prijs werd uitgereikt aan Michael Bruinsma van 999 Games.

Han Heidema en Michael Bruinsma

Han Heidema en Michael Bruinsma

Michael is blij met de prijs

Michael is blij met de prijs

Na afloop van de huldiging was er tijd voor een drankje en een babbeltje, wat werd aangebonden door de organisatie van het Spellenspektakel.

Ten slotte

Door een hardnekkig verkoudheidsvirus was ik op de beursdagen zo brak als wat, maar heb ik toch genoten van dit sfeervolle evenement. Het succes van deze editie lijkt mij een stevig fundament voor de beurs van volgend jaar. Het volgende Spellenspektakel vindt plaats op 12 en 13 november 2016. Ik ben dan weer van de partij en heb er zin in.

Tekst & foto’s: Erwin Broens

November 2016

Pagina's: 1 2 3 4