Spellenspektakel 2015 – een terugblik

Bergsala Enigma was na een jaar afwezigheid terug met een grote stand, waar Pandemic speciale aandacht kreeg. Er zijn nieuwe Nederlandstalige versies van het basisspel, de uitbreiding Extreem Gevaar en het onlangs op Spiel gelanceerde Pandemic Legacy. Ik heb mijn recensie-exemplaar van laatstgenoemde doorgespeeld naar een paar fanatieke virusbestrijders. Ik heb er zelf niets van gezien, maar hoop binnenkort een interessant verhaal te ontvangen. Er waren verder demotafels met Tail Feathers, het behendigheidsspel Flick ‘em Up!, The Fury of Dracula en nog veel meer. Bergsala Enigma had ten slotte een verkoopstand waar onder meer ‘licht beschadigde’ spellen werden verkocht, waaraan ik overigens geen zichtbare beschadigingen kon waarnemen. Dit is de gebruikelijke truc van distributeurs en uitgevers om magazijnvoorraden rechtstreeks aan de consument te slijten. 999 Games doet het trucje straks weer op zijn factory sale. Het is mooi dat Bergsala Enigma zo prominent aanwezig was. Op deze manier zijn ze een aanwinst voor de beurs.

Bergsala

van kleine kaartspellen

spek15-bergsala-2

tot grote bordspellen

De grote stand van Tactic/Asmodee leek dit jaar kaler dan we van vorige jaren gewend waren. Dit werd met name veroorzaakt door de afwezigheid van een opblaasbeest en het inleveren van speeltafels voor een Kubb speelveld (tip voor volgend jaar: plaats deze kale vlakte volgend jaar voor een aangeklede achterwand). Verder hadden ze dit jaar genoeg speelplezier te bieden, met actuele titels als 7 Wonder Duels, Mysterium, Mafia de Cuba en de nieuwe UK uitbreiding van Ticket to Ride. Dit jaar werden de populaire titels op meer tafels gedemonstreerd. Ik kreeg de indruk dat dit door de spelers werd gewaardeerd. Tactic vierde de Nederlandse Spellenprijs winst van Splendor met een toernooi van dit spel.

speelplezier in alle soorten en maten

speelplezier in alle soorten en maten

7 Wonders Duel, een hit voor twee

7 Wonders Duel, een hit voor twee

de finale van het Splendor toernooi

de finale van het Splendor toernooi

de winnaar wordt beloond door Jeroen van Tactic

de winnaar wordt beloond door Jurgen van Dijk van Tactic

Rielekst pakte weer uit met een mooie stand in een tropische setting. De blikvangers waren de abstracte spellen van het epstRekt label. Dit najaar hebben ze twee nieuwe titels. Rincala is een Mancala variant voor twee of drie spelers. Avverso is een tweepersoonsspel, waarbij je de stukken van de tegenstander nodig hebt om te winnen.

stijlvol spelen bij Rielekst

stijlvol spelen bij Rielekst

Ook uitgeverij Cradle of Games had een prachtig aangeklede stand waar Puerto Diablo werd gedemonstreerd. Dit is een avontuurlijk kaartspel in een Caribische setting met een mix van samenwerken, discussiëren en verraad. De aangegeven speelduur van 30 minuten per speler was overigens genoeg om mij van de speeltafel weg te houden.

een prachtig aangeklede stand

een prachtig aangeklede stand

Queen Games had dit jaar een kleine stand waar een paar actuele titels werden gedemonstreerd en verkocht. Treasure Hunter/Schatzjäger is een nieuw spel van Richard Garfield. Je probeert via het draften van kaarten een kaarthand te verzamelen waarmee je de gewenste schatten uit een goblinhol kunt roven. Leuk en luchtig, maar Sushi Go doet het draftdingetje wat mij betreft eleganter en voordeliger. In Parfum gebruik je dobbelstenen met ingrediënten om delen van parfumflessen te verzamelen, die je na voltooiing aan de cliënten probeert te verkopen. Omdat je elke ronde hetzelfde riedeltje afdraait, zit er geen spanningsboog in het spel. In combinatie met de forse geluksfactor was dit genoeg om het enthousiasme uit de buurt van onze speeltafel te houden.

Queen Games

Queen Games

Het aantal uitgevers viel me per saldo wat tegen. Het is mooi dat Jumbo en Smart Games erbij waren, maar bijvoorbeeld PlayThisOne en Quined Games waren dit jaar afwezig. De eigenaar van laatstgenoemde wekte bij mij op Spiel de indruk er gewoon geen zin in te hebben. Het was blijkbaar zelfs te veel moeite om de nieuwe spellen ergens anders onder te brengen. Dat laatste had PlayThisOne nog wel geregeld, via distributeur Boosterbox. PlayThisOne was afgehaakt door vage logistieke problemen. Volgend jaar zijn ze er volgens eigen zeggen weer bij. Het was ook jammer dat Ravensburger er niet was, uitgerekend in de week dat het Koehandel bordspel op de markt verscheen. Hetzelfde geldt voor Hasbro rond de lancering van een interessante Star Wars Risk variant. Het Spellenspektakel is belangrijk voor de groei en bloei van de Nederlandse spelcultuur. Dat mogen de afwezige uitgevers zich wat mij betreft goed tussen de oren knopen. Hier hoor je bij te zijn.

Het team De Rode Pion had zin in de beurs

Het team van De Rode Pion had zin in de beurs

Over het winkelaanbod werd door verwende spelers op Bordspelmania weer volop gezeurd. Ik heb zelf geen moeite met één grote verkoopstand, zolang de prijzen acceptabel zijn en er voldoende beursaanbiedingen zijn. Volgens mij deed De Rode Pion het op deze aspecten goed genoeg. Daarnaast waren er nog meer verkooppunten van uitgevers, distributeurs en winkeliers, zodat er voldoende concurrentie was.

Fantasy En'Counter was ook weer van de partij

Fantasy En’Counter was ook weer van de partij

en het Ezelsoor uit Amersfoort

en het Ezelsoor uit Amersfoort

en de stand vol spelauteurs

en de stand vol spelauteurs

de populaire fotoquiz van Bordspelmania

de populaire fotoquiz van Bordspelmania

Pagina's: 1 2 3 4