Codenames bij White Goblin Games

codenames-nl-boxDe Nederlandse uitgever White Goblin Games heeft een interessante, en voor mij volkomen onverwachte, licentie weten te strikken. De Goblins komen dit najaar met Codenames, het partyspel dat hard op weg is om een internationale tophit te worden (getuige bijvoorbeeld de eerste plek op de party game hitlijst van Boardgamegeek). Waarom onverwacht? Omdat The Game Master allerlei spellen van de desbetreffende Tsjechische uitgever exclusief in het assortiment had. Codenames lijkt mij commercieel gezien de meest interessante titel van de Tsjechen. Dit is een mooie coup van de Goblins.

Bij Codenames spelen twee teams tegen elkaar. Elk team heeft een meesterspion die de ware identiteit van de spionnen kent. Er liggen 25 kaarten op tafel, waarop telkens één woord is afgebeeld. Op de achterkant vind je de kleur. De meesterspion weet welke woorden bij welk team horen. Het startende team moet 9 woorden raden, het andere team 8, zonder spionnen van de tegenpartij aan te wijzen. En de huurmoordenaar wil je al helemaal niet tegenkomen. De meesterspion geeft een aanwijzing, waarmee hij zijn teamleden naar de te raden codenamen probeert te leiden. Er is ook een variant voor twee of drie spelers.

codenames-spelvoorbeeld

White Goblin Games heeft er een echte Nederlandstalige versie van gemaakt, met woorden die uniek zijn voor Nederland en België (plaatsnamen, cultuur, eten en drinken), woorden die in het Nederlands meerdere betekenissen hebben en woorden die in onze taal tot de verbeelding spreken of in verschillende categorieën passen. Daarbij is de herspeelbaarheid hoog, er zijn 400 verschillende woorden, waarvan er slechts 25 in een potje worden gebruikt.

Codenames is een ontwerp van de populaire Tsjechische spelauteur Vlaada Chvátil. Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf 10 jaar. De speelduur bedraagt ongeveer 15 minuten. De adviesprijs is 20 euro.

Meer informatie: