Escape! van Bloom Games

escape-boxSinds juni is Nederland een spellenuitgever rijker. Bloom Games is opgericht door spelauteur Johan Bloem, voor de uitgave van zijn kaartspel Escape!. Dit spel is bedacht naar aanleiding van een verzoek van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, dat voor de museumshop op zoek was naar een spel wat goed aansloot bij het assortiment. Daarmee laat het thema zich gemakkelijk raden: ontsnappende gevangenen. Escape! is niet alleen verkrijgbaar in de museumshop, ook in diverse speciaalzaken en via Bol.com is het spel te koop.

escape-kaarten

Het spelmateriaal bestaat uit 116 leuk geïllustreerde speelkaarten. Er zijn vier kleuren boeven met een waarde van 1-25 (die de duur van hun straf aangeeft). Er zijn ook speciale actiekaarten, zowel in de boevenkleuren als in een neutrale witte kleur. Het spelsysteem is gebaseerd op de public domain klassieker Pesten. Dit betekent dat de spelers proberen om als eerste al hun kaarten kwijt te raken. Tussen de bedrijven door naai je jouw medespelers een oor aan via actiekaarten, door ze bijvoorbeeld extra kaarten aan te smeren, een beurt te laten overslaan enzovoort. Een deel van deze speciale acties komt rechtstreeks uit Pesten. De rest is speciaal voor dit spel bedacht, zoals de uitbraak waarmee je in één klap alle boeven van één kleur kunt afleggen. De speler die zijn hand leeg speelt door zijn laatste boefkaart af te leggen, wint de ronde. De rest krijgt strafpunten voor de resterende handkaarten, onder meer op basis van de strafduur.

Meer informatie: