The GAME

the-game-boxThe GAME is een nieuw spel van Steffen Benndorf, de Duitse spelauteur die vorig jaar in Nederland hoge ogen gooide met zijn dobbelspel Qwixx. De Duitse editie van The GAME verscheen afgelopen voorjaar bij NSV en heeft inmiddels een nominatie voor het Spiel des Jahres in de wacht gesleept. De Nederlandse editie van The GAME werd een paar weken geleden nog aangekondigd als een ‘najaarsrelease’, maar blijkbaar is het Duitse succes aanleiding genoeg voor meer Hollandse spoed.

Het spelmateriaal bestaat uit vier startkaarten en 98 speelkaarten (waarde: 2-99). De startkaarten markeren de speelrichting van vier aflegstapels, twee in oplopende richting (2 – 99) en twee in aflopende richting (99 – 2). In een oplopende stapel moet de waarde van een volgende kaart altijd hoger zijn dan de vorige, in een aflopende stapel moet die lager zijn. Je mag getallen overslaan. De spelers moeten als team zoveel mogelijk kaarten zien af te leggen. De spelers mogen de waardes op hun handkaarten niet verraden, maar ‘subtiele’ hints over het uitspelen en de keuze van stapels zijn wel toegestaan.

the-game-kaarten

De spelers beginnen het spel met zes handkaarten. De actieve speler moet minimaal twee kaarten spelen en deze conform de regels op een of meer stapels afleggen. Na je beurt vul je jouw hand weer aan tot zes met kaarten van de stapel.

Wanneer je een kaart speelt die precies 10 lager is dan de voorganger, dan mag je deze kaart tegen de hoofdregel in toch op een oplopende stapel leggen. Is een kaart precies 10 hoger, dan mag de kaart met een soortverwante tiensprong toch op een aflopende stapel.

Het spel is voorbij zodra een speler met handkaarten het minimum aantal kaarten niet kan spelen. Ook na het uitputten van de trekstapel speel je door zolang je kunt, maar dan hoef je nog maar één kaart per beurt te spelen. Aan het einde bepaal je de teamscore door te tellen hoeveel kaarten er nog niet zijn gespeeld (hand en stapel). Hoe minder kaarten, des te beter. Gaat dit je te gemakkelijk af, dan kun je de moeilijkheidsgraad verhogen door elke beurt minimaal drie kaarten te moeten spelen en/of het aantal handkaarten met één te verlagen.

Ten slotte

Ik vind de vormgeving van The GAME een misser. Hoe haalt de oorspronkelijke Duitse uitgever het in zijn hoofd om een abstract familiespelletje te voorzien van een dreigende, enigszins occulte uitstraling? Uiterlijk slaan ze de plank volledig mis. Inhoudelijk gelukkig niet, want The GAME is een zeer vermakelijk tijdverdrijf. Wat The GAME voor mij tot een interessant spelletje maakt, is de tiensprongregel. Hiermee kun je leuke fratsen uithalen, wat nog eens wordt versterkt door de uitdaging om hierover duidelijk genoeg te communiceren. De zoektocht naar creatieve communicatie is sowieso wat dit spel leuk maakt. Je wringt je in allerlei bochten om zo specifiek mogelijk te zijn, zonder de doodzonde te begaan en een getal te noemen. De Goblins hebben alweer een Duitse kraker aan het assortiment toegevoegd.

Je kunt The GAME ook solitair spelen, maar dan mis je wat mij betreft dat wat het spel echt leuk maakt. Ik had geen behoefte aan een potje in mijn eentje.

Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten