Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2015

nsp-winnaars-2015

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2015 bekendgemaakt.

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring.

splendor-boxHet beste familiespel is Splendor, een kaartspel voor 2-4 spelers over het zo voordelig mogelijk verzamelen van edelstenen. Het spel is ontworpen door Marc André en wordt uitgegeven door Space Cowboys (distributie: Selecta Spel & Hobby). De jury oordeelt over Splendor: een overzichtelijk en toegankelijk verzamelspel. Investeren en incasseren, doe het net even wat slimmer en zit daarmee je medespelers dwars. Het is keer op keer een leuke uitdaging om een zo voordelig mogelijk spoor naar de winst te vinden. Splendor komt niet alleen tot zijn recht in een vriendelijke setting, maar schittert ook met het mes op tafel.

De andere genomineerden in deze categorie waren Camel Up, een bordspel over een vlotte kamelenrace met weddenschappen (uitgever 999 Games) en Sushi Go, een kaartspel over het verzamelen van Japanse lekkernijen (uitgever: White Goblin Games).

concordia-boxHet beste expertspel is Concordia, een bordspel voor 2-5 spelers over de ontwikkeling van een Romeins handelsimperium. Het spel is ontworpen door Mac Gerdts en wordt uitgegeven door 999 Games. De jury oordeelt over Concordia: deckbuilding, resourcemanagement en het positiespel op het bord zijn tot een natuurlijk geheel samengebracht, wat een overzichtelijk spel oplevert met genoeg diepgang. Het actiesysteem vraagt om handmanagement en geeft de vrijheid om een eigen palet aan acties samen te stellen. Naast de eigen plannen moet men de medespelers in de gaten houden. Welke kaarten willen zij, waar gaan zij bouwen?

De andere genomineerden in deze categorie waren The Golden Ages, een bordspel over de opkomst en groei van beschavingen (uitgever: Quined Games) en Istanbul, een bordspel over handel en logistiek op de bazaar (uitgever: White Goblin Games).

Prijsuitreiking

De Nederlandse Spellenprijs wordt komend najaar uitgereikt op het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 7 en 8 november 2015 in het Beursgebouw te Eindhoven.

Meer informatie: