Sushi Go!

sushi-go-box-nlIn de loop van januari bracht White Goblin Games de eerste oplage van het kaartspel Sushi Go op de markt. Zoals gebruikelijk bij deze uitgever was het spel verpakt in een blikken doosje. Een blikje vis? Prima wanneer we het over sardientjes of ansjovis hebben, bij Sushi moet ik er eerlijk gezegd niet aan denken. Als spelverpakking zien die blikjes er mooi uit, maar ze hebben ook een groot nadeel: een blikje in een envelop past niet door een standaardbrievenbus. Door de forse groei van de verkoop via webwinkels is de grootte van de gleuf anno 2015 een factor om rekening mee te houden. Dus is Sushi Go sinds kort verkrijgbaar in een kartonnen doosje met een gangbaar formaat.

Het spelmateriaal van Sushi Go! bestaat uit 108 speelkaarten, waarop allerlei attributen en ingrediënten uit een sushirestaurant zijn afgebeeld. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een hand van 7-10 kaarten, de rest wordt als stapel aan de kant gelegd. Het spel duurt drie rondes. Gedurende elke ronde verzamelen de spelers de gewenste soorten sushikaarten.

Aan het begin van een ronde houdt iedere speler één van zijn handkaarten, legt deze open op tafel en geeft de rest door aan de linkerbuurman. Speel je met de meegeleverde variant, dan wissel je de richting af. Dit gaat zo meerdere keren rond. Aldus verzamelen de spelers setjes sushikaarten, die aan het einde van de ronde punten opleveren. Sommige kaarten geven punten aan de speler met de meeste sushi in die soort. Andere kaarten geven alleen punten voor een set met de juiste omvang of steeds meer punten voor groeiende sets. Bepaalde sushikaarten scoren goed in combinatie met wasabi. Nadat de punten van de ronde zijn genoteerd, legt iedere speler zijn gespeelde kaarten af. Alleen de puddingkaarten laat je tot het einde voor je liggen. Iedere speler krijgt vervolgens een nieuwe hand kaarten van de stapel.

Na drie rondes smikkelen en smullen volgt een eindtelling met het toetje. Dan krijgt de speler met de meeste puddingen zes pluspunten, de speler met de minste puddingen zes minpunten.

Ten slotte

Ik ben zeer gecharmeerd van dit toegankelijke verzamelspelletje. Het eenvoudige spelsysteem wordt leuk door het drafting mechanisme in combinatie met de manieren waarop sommige kaartsoorten punten opleveren. Dit dwingt je om rekening met elkaar te houden. Hierdoor wordt er gestreden om meerderheden en/of de controle over bepaalde kaartsoorten. Dit zorgt voor een spannend spelverloop, waarbij je niet wordt geleefd door de grillen van het lot, maar daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen. Ik vind Sushi Go! met voorsprong het leukste familiespel dat White Goblin Games deze jaargang heeft uitgebracht.

Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten