Spiel des Jahres 2015: nominaties

spieldesjahres-logoDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2015 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De jury reikt drie hoofdprijzen uit. Het beste familiespel wordt op maandag 6 juli 2015 in Berlijn uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste expertspel wordt op dezelfde dag en plaats verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt reeds op maandag 8 juni 2015 in Hamburg uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2015 zijn:

  • COLT EXPRESS van Christophe Raimbault (uitgever: Ludonaute, distributeur: Asmodee)
  • MACHI KORO van Masao Suganuma (uitgever: Kosmos)
  • THE GAME van Steffen Benndorf (uitgever: Nürnberger-Spielkarten-Verlag)

Op de Empfehlungsliste staan de zes aanbevolen familiespellen die het net niet hebben gehaald: Simsala… Bumm?, Vollmondnacht, Loony Quest, Patchwork, Cacao en last but not least het uit Nederland afkomstige kaartspel Ugo!.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2015 zijn:

  • BROOM SERVICE van Andreas Pelikan en Alexander Pfister (uitgever: alea)
  • ELYSIUM van Brett J. Gilbert en Matthew Dunstan (uitgever: Space Cowboys, distributeur: Asmodee)
  • ORLÉANS van Reiner Stockhausen (uitgever: dlp games)

Op de Empfehlungsliste staan de drie aanbevolen expertspellen die het net niet hebben gehaald: Auf den Spuren von Marco Polo, Deus en Arler Erde.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2015 zijn:

  • PUSH A MONSTER van Wolfgang Dirscherl en Manfred Reindl (uitgever: Queen Games)
  • SCHATZ-RABATZ van Karin Hetling (uitgever: Noris)
  • SPINDERELLA van Roberto Fraga (uitgever: Zoch)

Op de Empfehlungsliste staan de zeven aanbevolen kinderspellen die het net niet hebben gehaald: Schau mal! Was ist anders?, Honigbienchen, Fröschlein aufgepasst!, Der verdrehte Sprachzoo, Joe’s Zoo, Chef Alfredo en Fliegenschmaus.

Commentaar:
Ik vind het jammer dat Machi Koro deel uitmaakt van het rode trio. Dit spel heeft twee gezichten. Soms is het leuk en vlot dobbelen en verzamelen en worden de moderne Monopolyfans, ondanks of misschien wel dankzij de torenhoge geluksfactor, getrakteerd op veel speelplezier. In andere potjes komt de motor van de economie zo moeilijk op gang, dat iedereen zich een uur stierlijk zit te vervelen en het speelplezier in geen velden of wegen valt te bekennen. Een spel met zulke ernstige mankementen hoort niet beloond te worden met een nominatie, laat staan een spellenprijs. De overige twee genomineerden doen geen vlieg kwaad en zouden de rode pion niet misstaan. Ik feliciteer Ronald, Thomas en Patrick met de aanbeveling voor hun vreselijk leuke kaartspel Ugo!, al had ik deze toch liever zien opduiken onder het trio genomineerden (en de oplettende lezer begrijpt wel ten koste van wat….).

Op de lijst voor het Kennerspiel had ik Marco Polo verwacht, maar de jury vindt deze in mijn ogen uitmuntende prikkeling van de grijze cellen net een tikkie te pittig voor de grijze pion. Dit wil ik uiteraard graag begrijpen, maar dan snap ik niet waarom Orleans niet door hetzelfde lot is getroffen (om nog maar te zwijgen over de badhuisperikelen). Ik vind de nominatie van Broom Service verrassend. Ik had deze bewerkte en uitgebreide heruitgave van Wie verhext! niet als kandidaat in beeld. Prima spelletje overigens, dat Wie verhext!. Elysium heb ik nog niet op tafel gehad, het is de hoogste tijd om deze uit het plastic te trekken.

Meer informatie: