Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2015

banner-nsp-2015

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag uit ruim 70 gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2015 bekendgemaakt. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. Een vakjury van 10 experts uit de markt kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De genomineerden in de categorie familiespellen:

  • nsp-familie-nominatie-2015Camel Up, een bordspel voor 2-8 spelers over een vlotte kamelenrace met weddenschappen, ontworpen door Steffen Bogen, uitgegeven door 999 Games.
  • Splendor, een kaartspel voor 2-4 spelers over het zo voordelig mogelijk verzamelen van edelstenen, ontworpen door Marc André, uitgegeven door Space Cowboys (distributie: Selecta Spel & Hobby).
  • Sushi Go, een kaartspel voor 2-5 spelers over het verzamelen van Japanse lekkernijen uit een rondgaande kaartenvoorraad, ontworpen door Phil Walker-Harding, uitgegeven door White Goblin Games.

De genomineerden in de categorie expertspellen:

  • nsp-expert-nominatie-2015Concordia, een bordspel voor 2-5 spelers over de ontwikkeling van een Romeins handelsimperium, ontworpen door Mac Gerdts, uitgegeven door 999 Games.
  • The Golden Ages, een bordspel voor 2-4 spelers over de opkomst en groei van beschavingen, ontworpen door Luigi Ferrini, uitgegeven door Quined Games.
  • Istanbul, een bordspel voor 2-5 spelers over handel en logistiek op de bazaar, ontworpen door Rüdiger Dorn, uitgegeven door White Goblin Games.

Bekendmaking winnaars

Op zaterdag 30 mei komt de jury bijeen om de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in de beide categorieën te bepalen. Deze besloten verkiezing vindt plaats tijdens de Ducosim spellenbeurs in Theater De Flint in Amersfoort. Op deze beurs zullen de uitgevers hun genomineerde spellen aan het publiek presenteren. Op donderdag 11 juni worden de winnaars bekendgemaakt.

De Nederlandse Spellenprijs wordt komend najaar uitgereikt op het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 7 en 8 november 2015 in het Beursgebouw te Eindhoven.

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs van Nederland voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit 10 onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Meer informatie: