Vuur en IJs voor Terra Mystica

tm-vuur-ijs-boxWhite Goblin Games start morgen met de uitlevering van Vuur & IJs, de grote uitbreiding van het succesvolle bordspel Terra Mystica. Deze uitbreiding introduceert meer dan nieuwe volken en het bijbehorende spelmateriaal. Je krijgt allereerst een nieuw speelbord, dat je kunt gebruiken in plaats van de kaart uit het basisspel. Het nieuwe speelbord bevat meer rivieren, wat een kaart met zes continenten in verschillende formaten oplevert. De eindtelling wordt uitgebreid met een telling van (in)direct verbonden gebouwen. Deze telling vind je terug op vier tegels, waarvan er elk spel één wordt gebruikt. Het regelboek bevat verder een variant voor de beurtvolgorde en een variant waarin de volkeren worden geveild tegen betaling van winstpunten.

Tijd voor de nieuwe volkeren.

  • De witte ijsvolkeren kiezen aan het begin van het spel hun startterrein, dat ze markeren met een ijsring. Ze bedekken hun gebieden met ijstegels. De Vorstfeeën starten met een gratis gunsttegel. Met de burcht verdien je elke ronde 3 winstpunten voor elke eigen tempel. De Yeti’s krijgen 1 korting bij krachtacties en hebben een krachtwaarde 4 voor hun burcht en heiligdom. Met de burcht krijg je toegang tot deze ronde reeds gebruikte krachtacties.
  • De oranje vulkaanvolkeren bedekken hun gebieden met een vulkaantegel. De Drakenmeesters transformeren terrein met krachtblokjes uit willekeurige schalen. Via spades krijg je krachtblokjes terug. Met de burcht ontvang je eenmalig het spelersaantal aan krachtblokjes. De Ingewijden gebruiken elementpunten voor het transformeren. Via spades krijg je elementpunten terug. Met de burcht ga je harder omhoog wanneer je priesters bij een elementenspoor plaatst.
    drakenmeesters
  • Gedaanteverwisselaars kiezen hun terreinsoort. Wanneer een buurman kracht ontvangt door jouw bouwactiviteit, mag jij 1 krachtblokje uit de voorraad in schaal III leggen. Nemen de buren niets, dan schuif je een blokje op de normale manier door. Met de burcht kun je voor 3 kracht jouw thuisterrein veranderen. Ook Waterwandelaars kiezen hun terreinsoort. Deze markeer je met een ring waarop 6 priesters de andere terreinsoorten afdekken. Wanneer je een priester krijgt, haal je deze van de ring en mag je vanaf nu op de zojuist beschikbaar gekomen terreinsoort bouwen. Je kunt geen spades gebruiken. Met jouw burcht verdien je twee gratis bruggen.

Zolang de voorraad strekt levert White Goblin Games bij Vuur & IJs een promotegel voor de witte volkeren en een promotegel voor de oranje volkeren. Er zijn geen speciale regels voor deze promotegels. Het zijn enkel vervangende tegels voor de witte en oranje tegels uit de doos.

Terra Mystica Vuur & IJs heeft een adviesprijs van € 44,95 en is alleen speelbaar met het Terra Mystica basisspel.

Meer informatie: