Marco Polo is op weg

marco-polo-boxnl999 Games komt eind maart met Marco Polo, een nieuw worker placement spel voor 2-4 spelers van Simone Luciani en Daniele Tascini, het duo dat ons in 2012 trakteerde op het uitstekende Tzolk’in. Dit spel won in 2012 de Premio Archimede, een spelontwerpwedstrijd in Venetië, waar Michael Bruinsma van 999 Games deel uitmaakte van de jury. De spelers treden in de voetsporen van Marco Polo en zijn reisgenoten, die in 1271 uit Venetië vertrokken voor de lange reis naar het hof van de Mongoolse heerser Kublai Khan. Iedere speler probeert in vijf rondes met het vervullen van handelscontracten en het bezoeken van steden winstpunten te verzamelen. In bezochte steden kan een speler de bijbehorende privileges gebruiken. Hij moet zich daarnaast richten op zijn doelen voor de eindtelling.

Dobbelstenen zijn de werkers in dit spel. Je gooit jouw vijf stenen aan het begin van de ronde, waarbij een slechte worp wordt gecompenseerd door extra geld en/of kamelen. Een spelerbeurt bestaat uit één hoofdactie en eventuele extra acties. De ronde gaat door tot geen van de spelers nog dobbelstenen heeft.

marco-polo-speelbord

Je zet jouw dobbelstenen in op actievelden, waarbij de ogen meestal aangeven wat de actie oplevert. Je mag een door een medespeler bezet actieveld kiezen, maar dit kost je geld. Met de hoofdacties verzamel je geld, goederen, kamelen en handelscontracten en reis je over het speelbord. Het reizen kost je geld. Wanneer je in een kleine stad aankomt, bouw je er een handelspost die elke ronde een bonus oplevert. In een grote stad geeft een handelspost je o.a. toegang tot de speciale actie op de desbetreffende stadskaart.

Voor en na je hoofdactie mag je extra acties uitvoeren. Hiermee kun je contracten vervullen door de afgebeelde kamelen en goederen in te leveren voor winstpunten en andere bonussen. Je kunt verder extra geld verzamelen, of tegen betaling opnieuw dobbelen, een dobbelsteen manipuleren of een zwarte dobbelsteen inhuren voor de rest van de ronde.

Aan het begin van het spel heeft iedere speler een karakterkaart ontvangen, die hem tijdens het spel een interessante bonus oplevert, bijvoorbeeld een andere startplaats, niet hoeven dobbelen, extra inkomsten, kortingen of een tweede pion om te reizen. Aan het begin krijg je verder twee doelkaarten waarop twee steden zijn afgebeeld. Het bezit van handelsposten in deze steden levert bij de eindtelling extra winstpunten op. Een handelspost in Bejing is helemaal lucratief omdat deze zelf al punten waard is en aan het einde ook nog eens punten oplevert voor jouw resterende goederen. Het vervullen van de meeste contracten is ook goed voor extra punten. Hetzelfde geldt voor jouw resterende geld.

Mijn eerste kennismaking met de spelregels heeft mijn belangstelling gewekt. Deze komt in de meivakantie op de speeltafel.

Meer informatie: