40!

40-box40! is een plagerig kaartspelletje dat bestaat uit getallenkaarten (figuren) van 1 t/m 40 en dobbelsteenkaarten (dobbelstenen). De spelers bouwen aan oplopende rijen figuren, die ze met behulp van de dobbelstenen bemachtigen. Pas als een rij wordt afgesloten met de figuur 40, krijgen de spelers punten. 40! wordt in Duitsland het Mens-erger-je-niet-kaartspel genoemd. In Nederland liggen de rechten van het klassieke bordspel bij een andere uitgever, waardoor hier een andere titel nodig was.

De figuren worden open in het midden van de tafel gelegd. Bij drie en vier spelers komen de figuren 1 t/m 10 twee keer voor. De spelers krijgen allemaal twee dobbelstenen. Wanneer ze aan de beurt zijn, spelen ze één of beide dobbelstenen om een eigen rij te starten, die ze open voor zich neerleggen. De waarde van de dobbelstenen bepaalt welke figuur ze pakken. Daarna vullen ze hun hand weer aan tot twee kaarten. Als een rij is opgestart, dan kan deze rij worden uitgebreid. Hiervoor wordt slechts één dobbelkaart gespeeld. De waarde van die dobbelsteen wordt opgeteld bij de waarde van de laatste figuur uit de getallenrij. De speler pakt de juiste figuur uit het midden van de tafel en legt deze in oplopende volgorde aan zijn rij. Wanneer deze figuur niet meer in het midden ligt, dan pakt hij de kaart bij een andere speler weg.

40-kaarten

De spelers mogen maximaal drie rijen voor zich hebben liggen. Als een speler met een dobbelsteen precies figuur 40 kan pakken, dan is zijn rij veilig. Hij telt het aantal kaarten in die rij en als bonus de sterren die op diverse kaarten staan. Deze punten schrijft hij op. De kaarten uit de afgerekende rij legt hij weer terug in de uitstalling op tafel. Zodra een speler in totaal 30, 35 of 40 punten heeft (afhankelijk van het aantal spelers), is het spel voorbij.

Ten slotte

40! is een plagerig kaartspelletje dat eerder naar het kaartspel pesten neigt. Je zit elkaar namelijk flink dwars en dan kunnen de dobbelstenen ook nog eens tegenzitten. Ben je, met een hand van twee tweeën, eindelijk zover dat jij figuur 40 achter jouw 38 kunt leggen, dan steelt een andere speler jouw 38, waardoor je de 40 niet meer kunt bereiken. Of je pakt maar steeds niet de juiste dobbelstenen om jouw rij met figuur 40 af te kunnen sluiten. En ondertussen worden er steeds meer figuren uit jouw opgebouwde rij gestolen. Frustratie alom dus, maar toch is het een grappig luchtig interactief spelletje, met leuke getekende bekende figuren. Zo zien we bijvoorbeeld Kiss, Maja de Bij, Robin Hood, Piet Piraat, Dracula en Sneeuwwitje compleet met zeven dwergen voorbijkomen in dit kleine doosje.

Auteurs: Kramer & Kiesling
Uitgever: Schmidt Spellen
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten