NSV – voorjaar 2015

De Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag heeft voor dit voorjaar twee nieuwe spellen aangekondigd, het coöperatieve kaartspel The GAME van Steffen Bensdorf en het bordspel Träxx van Steffen Bensdorf en Reinhard Staupe. De spellen van deze combinatie van auteurs en uitgever plegen de laatste jaren regelmatig bij White Goblin Games op te duiken. Wie weet wat er in de Nederlandse pijpleiding zit?

the-game-boxBij The GAME liggen vier stapels met genummerde kaarten op tafel, twee in oplopende richting (1 – 99) en twee in aflopende richting (100 – 2). De spelers moeten als team zoveel mogelijk kaarten afleggen. De spelers mogen de waardes op hun handkaarten niet verraden, maar hints over het uitspelen en de keuze van stapels zijn wel toegestaan. In een oplopende stapel moet de waarde van een volgende kaart altijd hoger zijn dan de vorige, in een aflopende stapel moet die lager zijn. Je mag getallen overslaan. Nadat ze hun kaarthand hebben bekeken beslissen de spelers wie begint. De actieve speler moet minimaal twee kaarten spelen en deze conform de regels op een of meer stapels afleggen. Na je beurt trek je hetzelfde aantal kaarten van de stapel. Wanneer je een kaart speelt die precies 10 lager is dan de voorganger, dan mag je deze kaart tegen de basisregel in toch op een oplopende stapel leggen. Is die precies 10 hoger, dan mag de kaart toch naar een aflopende stapel. Het spel is voorbij zodra een speler het minimum aantal kaarten niet kan spelen. Je bepaalt de teamscore door te tellen hoeveel kaarten er nog niet zijn gespeeld (hand en stapel). Hoe minder kaarten, des te beter. Dit lijkt me een leuk spel voor de vele fans van Hanabi. Dit wordt vast een hit.

traxx-boxBij Träxx heeft iedere speler een bordje met gekleurde zeszijdige velden. Tijdens het spel teken je met een stift een spoor op jouw bord. Dit spoor mag niet worden onderbroken of zichzelf kruisen. Elke ronde bepaalt een van 15 speelkaarten over welke vier of vijf velden de spelers mogen bewegen. Je kunt op de afgebeelde veldkleuren jouw spoor aan de twee uiteinden verlengen. Wanneer jij als eerste een bepaald cijferveld bereikt, krijg je de afgebeelde punten. Nakomers krijgen bij hun bezoek aan dit veld slechts de helft. Na 15 rondes tel je jouw pluspunten op en moet je hiervan 1 punt per niet bezocht veld aftrekken.

Meer informatie: